Beneficiile metodei de ingrijire „in stil cangur” asupra bebelusilor nascuti prematur 

Fotografie creată de Vidal Balielo Jr., de la Pexels

Este cunoscut faptul ca acel contact piele-la-piele dintre mama si copil, combinat cu alaptatul zilnic creeaza o imbunatatire (demonstrata) a sanatatii copilului care mai persista si dupa 20 de ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca metoda „in stil cangur” sa fie realizata, cat mai curand posibil, in cazul copiilor nascuti prematur datorita beneficiilor sale uimitoare.

Tehnica cunoscuta sub numele de „Kangaroo mother care” (KMC) este o metoda de ingrijire dedicata bebelusilor nascuti prematur. Asta inseamna ca cel mic va fi mereu in contact fizic fie cu mama, fie cu tatal, stand la pieptul persoanei dragi, scrie The Conversation.

Pentru a examina eficienta acestei metode de ingrijire, intr-un studiu, care s-a desfasurat intre anii 1993 si 1996, s-a aratat cum nou-nascutii prematuri au avut beneficii pe termen scurt, cum ar fi imbunatatirea IQ-ului si greutatii fizice, dar si un risc scauzut de a face infectii severe.

Citeste si Ingrijirea spitaliceasca a unui bebelus prematur

Noua cercetare, condusa de Nathalie Charpak de la Fundatia Canguro din Columbia, i-a avut in vedere pe aceiasi participanti, insa intre anii 2012 si 2014. Aceleasi beneficii sociale si fiziologice au durat chiar si dupa 20 de ani.

Importanta apropierii fizice

Cum poate ca apropierea fizica, la un moment dat, sa aiba beneficii emotionale si fizice in anii urmatori? In ingrijirea neonatala, efectele separarii pot afecta profund negativ dezvoltarea psihica si emotionala a copilului.

Contactul piele-la-piele intre bebe si pieptul mamei stimuleaza eliberarea oxitocinei, un hormone care o ajuta pe mama sa aiba mai mult lapte si sa fie mai linistita. De altfel, apropierea fizica reduce nivelul cortizolului la bebelus, o substanta chimica asociata cu stresul si reducerea semnalelor durerii.

Copiii prematuri apar intr-o perioada cand organismul este maturizat prea rapid. Este demonstrat faptul ca metoda de ingrijire „in stil cangur” are efect calmant pentru nou-nascut.

Citeste si 25 de pasi micuti pentru o conexiune stransa cu bebelusul tau

De altfel, atat la animale, cat si la oameni, dezvoltarea creierului este influentata de calitatea ingrijirii bebelusilor dupa nastere. Specialistii au aratat ca bebelusilor nascuti prematur le este scazuta o zona a creierului care se numeste „nucleu caudat”. Echipa cercetatoarei Nathalie Charpak a ajuns la concluzia ca aceasta zona isi creste volumul datorita plasticitatii creierului bebelusilor si efectelor metodei „in stil cangur”.

Efectele conexiunii parinte-bebelus

Intr-un studiu aparut in 2011, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca vocea parintilor este importanta pentru dezvoltarea vocalizelor la bebelusii nascuti prematur.

In fiecare an, mai mult de 20 de milioane de bebelusi sunt nascuti cu o greutate mai mica de 2,5 kg. Peste 96% dintre aceste nasteri apar in tarile in curs de dezvoltare, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. „Kangaroo mother care” este o metoda sigura de ingrijire care ajuta la reducerea ratei mortalitatii la bebelusii nascuti prematur, la fel ca si in cazul alaptatului.

KMC implica:

  • Contactul piele-la-piele continua, frecventa intre mama si bebelus;
  • Frecventa si exclusivitatea alatatului;
  • Externarea timpurie de la spital.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca metoda „in stil cangur” sa fie cat mai posibil realizata in cazul copiilor nascuti prematur. Metoda de ingrijire periodica este indicata nou-nascutilor care cantaresc mai putin de doua kg la nastere si se intampla atunci cand mama nu poate urma metoda clasica continua.

Citeste si Studiu: iata de ce este bine sa-ti tii bebelusul in brate cat mai mult!

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here