Bebelusul zambeste inca din burtica, dar zambetul social apare dupa nastere. Iata la cat timp.

Foto: Parents.com

Bebelusul zambeste inca din perioada intrauterina. Da, dinainte de a se naste! Au fost surprinse mai multe imagini facute in timpul ecografiilor din sarcina cu bebelusi care zambeau.

Specialistii sustin ca acele zambete din perioada in care se afla in burtica, precum si cele imediat de dupa nastere (nu ai surprins ca bebelusul sa zambeasca in somn?) sunt zambete reflexe, nu ar reprezenta acele zambete pe care le consideram “sociale”, care apar in urma interactiunii cu alti oameni sau atunci cand se considera ca micutii ar imita reactiile celorlalti.

In mod normal, zambetul social apare intre 6-12 saptamani dupa nastere, potrivit medicalnewstoday.com, dar se considera ca exista situatii in care acesta poate aparea si mai devreme.

Cei mai multi bebelusi pot sa inceapa sa ofere acel zambet social, care nu este considerat simplu reflex, ci raspuns la o interactiune sociala (mami ii zambeste, tati ii vorbeste etc) in jurul varstei de 2 luni, potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA.

Cu timpul, s-a observat ca un bebelus va zambi nu doar atunci cand va interactiona cu cineva , ci si atunci cand se va simti bine, va fi fericit sau cand i se va arata o jucarie pe care o prefera sau care ii este familiara.

Ceea ce trebuie sa stii este ca fiecare bebelus se dezvolta in propriul sau ritm si ca pot exista diferente din cauza interactiunilor cu familia, poate chiar legate de personalitatea sau temperamentul acestuia, anumitor norme culturale, daca bebelusul este nascut prematur etc.

Atunci cand bebelusul intarzie semnificativ sa raspunda cu un zambet social (dupa varsta de 3 luni) la interactiunile cu ingrijitorii primari, ar trebui luate in calcul si alte cauze :

-probleme cu vederea (vedere incetosata sau deficienta vizuala)

-probleme de auz

-autism etc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here