Anxietatea de separare la bebelus

Bebelusul protesteaza puternic atunci cand este lasat cu o alta persoana decat mama, incepe sa planga daca nu o vede in preajma pe mama si nu se linisteste decat in bratele mamei? Iata ce trebuie sa stii despre anxietatea de separare la bebelus.

Citeste si: De ce plange bebelusul?

Parintii sunt de obicei mai anxiosi decat bebelusii

In multe cazuri parintii sunt cei care se simt mai nelinistiti atunci cand este nevoie sa se separe de bebelus.

Majoritatea bebelusilor se adapteaza destul de usor

Specialistii spun ca, atata timp cat principalele nevoi ale bebelusului mai mic de 6 luni ii sunt satisfacute, acesta se poate adapta si cu un alt ingrijitor (orice alt adult care reuseste sa-l ingrijeasca dupa bunul plac al puiului).

Citeste si:Bebelusul intelege ca-l iubesti, atunci cand il lipesti de pielea ta!

Bebelusul nu intelege conceptul de “timp”

Fie ca mama este in bucatarie, in camera de alaturi sau la birou, micutul inca nu stie notiunea de “timp”, iar in momentul in care nu o vede in preajma poate deveni agitat, nelinistit si poate incepe sa planga, chemand-o mai repede inapoi langa el.

Intre 4-7 luni bebelusul incepe sa aiba acel atasament fata de mama (doar mama inseamna siguranta, confort, iubire etc), se nelinisteste atunci cand mama nu este in preajma, o cauta cu privirea, isi intoarce capsorul in stanga si in dreapta in cautarea ei. Aceasta este, de fapt, perioada in care incepe sa inteleaga atunci cand mama sau tata dispare din campul sau vizual.

Anxietatea de separare in cazul bebelusului este observata cel mai des intre 8 si 12 luni, specialistii considera insa ca punctul culminant sau perioada in care pot aparea adevarate revolte este undeva intre 1,5- 2,5 ani.

Factorii cei mai des intalniti care declanseaza episoadele acute anxietate de separare sunt: reintoarcerea mamei la serviciu, iar copilul ramane in grija bunicilor, atunci cand este dus la cresa, se schimba bona, se schimba educatoarea la cresa, aparitia unui fratior sau a unei surioare, schimbarea locului de trai, certuri dese intre parinti etc.

Este important sa tii cont de faptul ca fiecare copil este diferit: in cazul unor micuti anxietatea de separare nu a fost observata sau s-a manifestat relativ usor, in timp ce in cazul altor copii anxietatea de separare a adus episoade serioase de plans si de revolte.

Citeste si: Atasamentul parental – cheia succesului unei relatii frumoase dintre mama si copil 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here