Alaptare: stii ce este colostrul? Miracolul naturii!

Imagine de jessicaerichsenkent de la Pixabay

Alaptezi sau te pregatesti pentru aceasta etapa? Atunci ceea ce ti-ai pregatit mai jos o sa te ajute sa fii mai motivat si mai convinsa de beneficiile alaptarii. Iar astazi vorbim despre colostru. Stii ce este colostrul? Miracolul naturii!

Colostrul este laptele matern din primele 48 de ore dupa nastere si este esential pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului tau.

Este esential ca micutul tau sa beneficieze de colostru inca din primele ore de la nastere, deoarece acesta este secretat de glandele mamare in cantitati limitate, fiind inlocuit treptat, pe parcursul a doua saptamani, cu lapte matur.

Factorii nocivi din mediul inconjurator, dieta scazuta in nutrienti si ritmul alert al vietii afecteaza calitatea laptelui matern, astfel ca multe mamici nu le pot oferi nou-nascutilor suficient colostru pentru cresterea si dezvoltarea lor cat mai fireasca.

In timpul sarcinii, placenta ii furnizeaza fatului imunoglobulinele IgC –proteine din serul sanguin, care contin anticorpi esentiali pentru organism. Iminoglobulinele IgC reprezinta 75% dintre imunoglobulinele plasmatice (plasma fiind componenta lichida a sangelui si a limfei) si au rol extrem de important in neutralizarea toxinelor si in favorizarea fagocitozei, procesul de inglobare si digerare a bacteriilor si a altor corpuri straine din organism de catre celulele fagocite.

Dupa nastere insa, colostrul este cel care ii ofera bebelusului tau necesarul de substante nutritive pentru cresterea si dezvoltarea sa armonioasa. Pe langa imunoglobulinele IgC, colostrul contine urmatoarele tipuri de imunoglobuline: IgA – care actioneaza impotriva bacteriilor din mucoasele cavitatii bucale, plamanilor, cailor respiratorii, tubului digestive si tractului intestinal, IgD – care intervin in maturarea limfocitelor, proces prin care limfocitele dobandesc imunocompetenta, capacitatea de a recunoaste anticorpii si de a se activa,

IgE – cu rol esential in lupta impotriva parazitilor si in declansarea mecanismului antialergic, IgM – imunoglobuline care se activeaza la primul contact al organismului cu antigenii, determinand neutralizarea si eliminarea lor.

Lactoferina din compozitia colostrului este o glicoproteina cu efect antibacterian, antiviral, antiinflamator si imunomodulator. Ajuta la cresterea si diferentierea celulelor bebelusului, precum si la dezvltarea normala a sistemului osteo-articular.

Colostrul reprezinta cea mai bogata sursa de lactoferina, regasindu-se aici intr-o concentratie de 7 ori mai mare decat in laptele matur!

In compozitia colostrului se regasesc si polipeptide bogate din proteine (PRP), care reprezinta lanturi scurte de 10 aminoacizi cu rol imunomodulator si care stimuleaza actiunea celuleor macrophage, cu proprietatea de a ingloba si distruge organismele patogene.

In plus, colostrul contine vitaminele A si E, cu rol esential in diferentierea tesuturilor organelor interne si in dezvoltarea vederii, a sistemului cardiovascular si nervos central.

Colostrul regleaza tranzitul intestinal, ajutand sistemul digestive sa elimine primul scauna al bebelusului – meconiu -, ajutand astfel si la eliminarea bilirubinei, o substanta reziduala ce se elibereaza in timpul procesului de descompunere a celulelor rosii imbatranite. La adulti bilirubina este eliminata cu ajutorul ficatului, insa la bebelusi, aceasta se realizeaza prin intermediul primului scaun, deoarece ficatul nu functioneaza la intreaga sa capacitate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here