Ai un bebelus si primesti multe sfaturi necerute? Iata ce e de facut!

Felicitari! Ai un bebelus si brusc toata lumea este experta. In copii. In parenting. In orice. Brusc toti iti ofera sfaturi despre cum sa-ti hranesti bebelusul, cum sa-i schimbi scutecul, cum sa-l faci sa ragaie, cum sa-l adormi, cum sa-l imbraci etc. Iar acest lucru devine obositor si frustrant. Dar cum sa faci astfel incat aceste “perle ale intelepciunii” sa nu te mai deranjeze, sa nu lasi impresia ca nu-i asculti pe cei care ti le ofera, ba chiar sa poti sa raspunzi frumos la toate aceste sfaturi necerute? Iata ce e de facut!

Citeste si: Cum afli ca bebelusul trece printr-un puseu de crestere?

Uneori un sfat poate fi, intr-adevar, crucial. Poate salva, ajuta, schimba lucrurile in mai bine. Dar nu stiu de ce foarte multe sfaturi sunt oferite asa, doar ca sa fie.

Se intampla, destul de des, ca sursa din partea careia primesti nenumarate sfaturi si sugestii sa fie … chiar de la cea care ti-a dat nastere sau i-a dat nastere sotului tau. Si acolo situatia este… mai delicata. Pentru ca este dificil sa-i explici cuiva mereu ca anumite sfaturi erau excelente in trecut, dar ca nu mai sunt valabile si in prezent.

Stiu ca vei avea parte de multe (si insistente!) explicatii, ca uite “am crescut copii si nu li s-a intamplat nimic”, de asemenea, vei auzi multe idei de genul ca “febra este boala”, “picioarele nou nascutului trebuie stranse, atunci cand este infasat, ca altfel va creste cu picioarele strambe”, “nou nascutul trebuie scos din cadita, atunci cand ii faci baie, tinandu-l doar de cap, ca sa nu aiba gatul stramb” si cate si mai cate „minunatii”.

Citeste si: In atentia unei mame de bebelus! Stiu ca noptile sunt lungi

Bineinteles, cele mai multe sfaturi sunt bineintentionate. Dar necerute. Si o proaspata mamica, obosita si inca neincrezatoare in abilitatile sale de parenting, s-ar putea sa fie iritata de “asaltul” de sfaturi. Repet: necerute.

Respira, relaxeaza-te si citeste aici cateva sfaturi despre cum poti gestiona cu intelepciune aceste sfaturi… necerute.

  1. Pastreaza-ti mintea deschisa. Printre nenumaratele sfaturi primite, unele pot fi chiar foarte bune!
  2. Atunci cand o mama iti ofera sfatul, intreaba-te: “Am incredere in instinctul ei matern? Stilul ei de parenting este cel pe care il sustin si eu? Educatia oferita copiilor ei s-a dovedit a fi una reusita? Raspunzand la aceste intrebari, cu siguranta vei sti daca acele sfaturi merita sa fie ascultate sau nu.
  3. Atunci cand este vorba despre sanatatea si siguranta bebelusului tau, inainte de a actiona intr-un fel sau altul, intreaba un medic.
  4. Raspunde… zambind. Da, chiar si atunci cind in luna august, un necunoscut binevoitor te opreste sa-ti spuna ca bebelusului ii este frig fara palarie si ca ar fi cazul sa-i pui ceva pe cap. Zambeste si multumeste-i pentru sfat.
  5. Raspunsuri „pre-stabilite”:
  • „Minunat! Multumesc pentru sfat, voi discuta acest aspect diseara, impreuna cu sotul”.
  • „Fiecare bebelus e diferit si s-ar putea sa nu functioneze in cazul puiului meu ceea ce este potrivit pentru copilul altora”.
  • „Da, bebelusii aratau si cu 30 de ani in urma la fel, dar am evoluat in aceea ce priveste informatiile pe care le avem astazi despre dezvoltarea si ingrijirea lor”. 
  • „Suna foarte interesant ceea ce imi spuneti. O sa intreb si pediatrul sa vad ce parere are despre acest lucru”. 
  • „Sunt destul de obosita acum, nu pot procesa informatiile pe care mi le spuneti, dar va sun mai tarziu sa va mai intreb despre asta, daca am nevoie”. 

S-ar putea sa-ti placa si: O intelegi mai mult pe mama, atunci cand devii si tu mama!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here