12 sfaturi pentru siguranta somnului impreuna cu bebelusul tau

Image by amyelizabethquinn from Pixabay

In urma unui studiu care a analizat nivelul hormonului de stres la mame, s-a constatat ca atasamentul fata de bebelus, prin aceasta ne referim inclusiv la dormitul impreuna cu micutul, scade nivelul de stres al mamei. Sa fie acesta un motiv suficient pentru ca bebelusul sa doarma in patul parintilor?

In timp ce unii specialisti recomanda a parintii sa evite sa doarma impreuna cu bebelusii in acelasi pat, alte studii incurajeaza acest lucru.

Multi parinti considera ca somnul impreuna cu bebelusul le aduce beneficii. Daca ai ales varianta a doua, iata 12 sfaturi de care trebuie sa tii cont pentru siguranta somnului impreuna cu bebelusul tau.

Nu lasa bebelusul singur in patul adultilor!

Chiar si cei mai micuti bebelusi reusesc sa se rasuceasca si sa-si schimbe pozitia in are i-ai lasat initial in pat. Astfel pot ajunge sa se rostogoleasca si sa cada pe podea, sau sa-si prinda manutele sau piciorusele in zone periculoase ale patului. Este foarte periculos sa lasi bebelusul nesupravegheat pe suprafete plane, inclusiv masa de infasat.

Pune bebelusul pe o suprafata ferma, curata.

Anumite suprafete cum ar fi locul dintre saltea si cadrul patului sau fotolii nesigure au fost asociate cu accidente prin care cei mici au trecut. Este recomandat sa nu invelesti bebelusul cu o paturica atunci cand doarme, ci mai bine sa fie pus intr-un sac de dormit special pentru micuti, pentru a-i mentine temperatura optima si nu exista riscul de a se sufoca.

Nu-i acoperi capul!

Acest sfat are legatura cu acel caz in care capsorul micutului e acoperit cu o paturica mica, pentru „a-i tine de cald”, dar acest lucru nu este deloc sigur pentru micut, fiindca bebelusul isi misca mereu capsorul, astfel exista riscul de sufocare.

Evita saltelele cu apa!

Anumiti adulti prefera salteaua cu apa pentru patul matrimonial, dar acest lucru nu este deloc bun pentru bebelus. Paturile cu saltele pe baza de apa sunt extrem de nesigure si moi, tocmai de aceea acestea prezinta riscuri de sufocare. Preferabil in aceasta situatie este sa-l tii pe micut aproape de pat, dar intr-un patut special pentru el.

Nu aseza bebelusul pe perna!

Bebelusul nu are nevoie de perna. In plus, aceasta s-a demonstrat a fi nesigura pentru un bebelus. Micutul poate aluneca foarte repede de pe perna, rasucindu-se pot ajunge sa stea cu fata lipita de suprafata pernei si astfel nu mai au posibilitatea de a respira.

Evita paturicile, hainele, obiectele de blana din preajma bebelusului!

De fapt, orice obiect pufos nu are ce cauta langa bebelus atunci cand doarme.

Nu lasa jucarii de plus in preajma bebelusului!

In patutul bebelusului (si nici in patul vostru, daca micutul doarme cu voi),nu au ce cauta jucariile de plus. In plus, ia toate obiectele moi atunci cand il pregatesti de somn. Diferite obiecte precum perne, paturi, blanuri, jucarii de plus, haine etc pot pune siguranta copilului tau in pericol.

Asigura-te ca salteaua este lipita de baza patului! 

Este foarte important sa alegi cea mai potrivita saltea, astfel inca sa nu existe riscul ca micutul tau sa fie prins intre saltea si rama patului.

Evita canapeaua!

Nu-ti lasa bebelusul sa doarma pe canapea, deoarece poate aluneca oricand.

Verifica spatiul dintre pat si perete! 

Asigura-te ca nu exista spatiu intre pat si perete, acel spatiu fiind foarte periculos, deoarece bebelusul poate ramane blocat.

Nu lasa niciodata bebelusii mai mici de un an in pat cu ceilalti copii

A lasa bebelusul in pat cu celalalt copil poate fi una dintre cele mai neinspirate alegeri, in aceasi masura si foarte periculos.

Nu culca bebelusul pe burtica! 

Gasesti mai multe informatii aici: Ce este sindromul mortii subite la sugari si de ce apare?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here