1 din 10 mame se confruntă cu hipertensiune arterială în primul an după naștere

1 din 10 mame se confruntă cu hipertensiune arterială în primul an după naștere, chiar dacă nu a avut astfel de probleme de sănătate înainte de sarcină. Aproape un sfert dintre aceste mame au fost diagnosticate după șase săptămâni de la naștere, practic după momentul în care nu mai erau lăuze și nu mai primeau îngrijiri medicale de tip ”follow up”. Analiza a fost publicată în revista ”Hypoertension” (publicație a Asociației Americane a Inimii). La analiză au participat peste 2400 de femei, scrie scriencedaily.com.

Am fost surprinși de numărul de cazuri depistate la mai mult de șase săptămâni după naștere, atunci când nu mai este vorba despre urmărirea de rutină postpartum. Monitorizarea în această perioadă ar putea atenua complicațiile severe postpartum și pe termen lung.” a spus autorul principal al studiului, Samantha Parker, Ph.D., profesor asistent de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston.

Hipertensiunea arterială după naștere, numită hipertensiune postpartum, este de obicei, descoperită în primele șase săptămâni de la naștere (fie imediat după naștere, fie în timpul ultimei vizite la clinica postpartum a unei femei, la 4-6 săptămâni după naștere). Datele sunt limitate pentru o perioadă de peste 6 săptămâni, deoarece majoritatea studiilor s-au bazat pe măsurătorile tensiunii arteriale în timpul nașterii sau spitalizării, care include doar primele câteva zile postpartum și surprinde doar cazurile cele mai grave.

În cazurile severe, hipertensiunea postpartum este asociată cu complicații care pun viața în pericol, inclusiv accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, insuficiență renală și multe altele. Și, deși este bine stabilit că femeile cu hipertensiune arterială înainte sau în timpul sarcinii sunt expuse riscului de boli cardiovasculare mai târziu în viață, foarte puține studii au evaluat riscul cardiovascular pentru femeile care dezvoltă hipertensiune arterială imediat după sau la ceva timp de la naștere.

Studiul și-a propus să estimeze cât de comună este hipertensiunea postpartum în funcție de criteriul rasial și s-a constatat că riscul este de 2,4 ori mai mare în cazul femeilor de culoare.

Pentru studiu, tensiunea arterială crescută după naștere a fost definită ca tensiune arterială sistolică (numărul superior) de 140 mm Hg sau mai mare și/sau tensiune arterială diastolică (numărul inferior) de 90 mm Hg sau mai mare. Hipertensiunea arterială severă a fost definită ca tensiune arterială sistolica de 160 mm Hg sau mai mare și/sau tensiune arterială diastolică de 110 mm Hg sau mai mare. Măsurătorile tensiunii arteriale au fost efectuate la cel puțin 48 de ore după naștere, iar măsurători suplimentare ale tensiunii arteriale au fost obținute din fișele spitalului până în primul an după naștere. Majoritatea pacienților (91%) au avut cel puțin o vizită clinică după naștere la care li s-a măsurat tensiunea arterială.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here