Zile libere pentru parinti pentru a sta cu copiii acasa, in situatii speciale

Proiectul de lege “Zile libere pentru parinti” prin care angajatorii sunt obligati sa acorde zile libere platite parintilor care nu au cu cine sa-si lase copiii in cazul unor situatii speciale a fost adoptat de Parlament. In plenul Camerei Deputatilor, s-a inregistrat unanimitate, astfel ca proiectul merge la promulgare, la presedintele Romaniei.

Potrivit articolulului 1 al proiectului legislative:„Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt arondati, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu”,

Prevederile se vor aplica parintilor ai caror copii au varsta de pana in 12 ani, inregistrati in cadrul unei unitati de invatamant si parintilor copiilor cu dizabilitati inregistrati in cadrul unei unitati de invatamant.

Pentru perioada in care vor sta acasa, parintii vor primi 75% din salariul net. 

Zilele libere platite se vor acorda la cererea unuia dintre parinti, respectiv a tutorelui legal, in cazul familiilor monoparentale. Prevederile se aplica pe baza unei declaratii pe propria raspundere, semnata de catre ambii parinti, cu exceptia familiilor monoparlamentale, depusa la angajator de catre parintele care va supraveghea copilul in perioada mentionata.

Potrivit amendamentelor decise in comisie, zilele libere se acorda in cazul in care locul de munca nu permite sa se lucreze la domiciliu sau telemunca.

Surse: Agerpres, Digi24

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here