Zeci de elevi au protestat pentru reduceri la transport

Zeci de elevi din Constanta au protestat timp de o ora, cerand consilierilor judeteni acordarea reducerilor de 50 la suta la transportul judetean pentru elevi și studenti. Reprezentantii Consiliului Judetean Constanta spun ca situatia ar putea fi rezolvata in aproximativ doua luni.

Citeste si 300 de elevi de la un liceu au protestat pentru ca nu au voie sa iasa din scoala in pauze

Zeci de elevi, din mai multe unitati de invatamant din municipiul Constanta, s-au adunat, joi, 10 ianuarie, pe platoul din fata Prefecturii Constanta. Ei au purtat pancarte, pe care au scris „Legea poa’ sa zica, CJC-ul nu aplica” și „Ne cunoaștem drepturile și luptam pentru ele”.

„Unul din trei elevi din mediul rural au ghinionul de a trai in saracie severa. Din nefericire, cei din Constanta au și ghinionul de a trai intr-un judet unde autoritatile locale nu sunt interesate de elevi și de educatia lor”, spun reprezentantii protestatarilor.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei Elevilor din Constanta, organizatori ai protestului, elevii solicita adoptarea de indata a unei hotarari de consiliu judetean pentru acordarea reducerilor elevilor la transportul judetean.

Elevii il acuza pe președintele Consiliului Judetean Constanta, Marius-Horia Tutuianu, ca refuza sa acorde tarif redus cu 50 la suta la transportul judetean pentru elevi, așa cum prevede legea.

„Conform Legii Educatiei Nationale, elevii din invatamantul de stat beneficiaza de tarif redus cu 50 la suta, respectiv 100 la suta pentru elevii orfani, la transportul judetean. Responsabilitatea pentru asigurarea subventiilor aferente acordarii reducerilor de catre transportatori cade in sarcina Consiliului Judetean (…)Am initiat aceste demersuri pentru a veni in sprijinul elevilor și a-i ajuta sa ajunga la școala doar ca din pacate Consiliul Judetean Constanta și conducerea lui refuza in mod constant sa respecte legea ignorand total drepturile elevilor și faptul ca aceștia nu pot sa ajunga la școala”, sustine președintele AEC, Mihai Tanase.

Elevii ii solicita președintelui Consiliului Judetean Constanta sa convoace de indata o ședinta pentru adoptarea unei hotarari, in vederea acordarii reducerilor pentru elevi și studenti la transportul judetean.

Conducerea CJ Constanta sustine, insa, ca cererea AEC nu are o baza legala, dar ca situatia poate fi rezolvata in aproximativ doua luni.

„Am avut ieri (miercuri – n.r.) o intalnire cu reprezentantul Asociatiei Elevilor, cu domnul Mihai Tanase, și i-am explicat foarte clar, și mi s-a parut ca a inteles, ca noi trebuie sa respectam in primul rand legea. Legea 228/2018, care a aparut in cursul lunii decembrie, trebuie sa aiba in spate normele de aplicare, norme care vor aparea in 60 de zile. In cuprinsul acestor norme noi vom avea pus la dispozitie contractul cadru cu delegare de gestiune in baza caruia vom putea sa facem achizitia publica pentru transportul și stabilirea rutelor necesare elevilor”, a explicat Mirela Matichescu, șefa de cabinet al președintelui Consiliului Judetean.

Elevii constanteni au anuntat ca vor protesta din nou, vineri și luni, intre orele 13 – 14 și ameninta ca daca situatia nu se rezolva pana atunci, vor solicita demisia președintelui CJ Constanta și vor intenta o plangere penala impotriva intregii conduceri a Consiliului Judetean, pentru abuz in serviciu.

Citeste si Crese din Bucuresti inchise, in semn de protest fata de reducerea salariilor

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here