Ventilator neonatal de ultima generatie la Sectia de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti

Sectia de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti beneficiaza de un ventilator neonatal de ultima generatie, in valoare de 35.000 de Euro, donat de Salvati Copiii din fonduri colectate la Semimaratonul Bucuresti.

Citeste si Plan de dotare a maternitatilor din Regiunea Vest

La Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti s-au nascut, in 2018, 2.782 de copii, dintre care 436 au fost nasteri premature. In primele luni din 2019, aici au venit pe lume 1.140 de copii, 168 fiind nasteri inainte de termen. Pentru ca interventia in cazuri severe presupune aparatura medicala adecvata, Sectia de Neonatologie a spitalului a primit, prin transfer de la alte spitale, alti 22 de nou-nascuti in 2018.

„Ingrijirea prematurilor foarte mici necesita multe resurse, utilizand tehnologie medicala avansata si medicamente costisitoare, dar viata micilor pacienti este nepretuita. De aceea, suplimentarea bugetului alocat sanatatii prin activitatile civice si caritabile desfasurate de organizatiile neguvernamentale sunt de mare folos si trebuie apreciata si incurajata. Datorita colaborarii cu Salvati Copiii, maternitatea SUUB detine acum cel mai nou si mai performant tip de ventilator neonatal, care va face diferenta in ingrijirea nou-nascutilor”, a declarat doctorul Adriana Dan, seful Sectiei de Neonatologie.

Pentru modernizarea Sectiei de Neonatologie si oferirea de ingrijire de calitate pentru un numar mai mare de prematuri, medicii de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti ar mai avea nevoie de 3 ventilatoare, 4 incubatoare, 5 monitoare de functii vitale, 20 de infuzomate, un aparat EKG, un dispozitiv de racire corporala si un aparat EEG, in valoare totala de 238.000 de Euro – echipamente indispensabile pentru o maternitate de grad III. In 2019, Salvati Copiii Romania doneaza maternitatilor din Regiunea Bucuresti – Ilfov aparatura medicala in valoare totala de 236.443 de Euro.

In ultimii opt ani, Salvati Copiii Romania a investit aproximativ cinci milioane de Euro in dotarea a 96 de maternitati si sectii de nou-nascuti din toate judetele tarii, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea a peste 72.000 de copii.

Viata prematurilor depinde de investitia in maternitati

Tara noastra se confrunta cu o incapacitate grava de a raspunde nevoilor de ingrijire neonatala: desi necesarul ar fi de 600 de locuri in terapia intensiva neonatala (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, asadar sunt acoperite doar 50% din necesitati.

Vezi si Aparatura medicala vitala bebelusilor nascuti prematur, la Cluj

Echipamentele medicale insuficiente reprezinta o problema frecventa in Romania, conform datelor din analiza Salvati Copiii privind situatia maternitatilor din Romania – 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.

„Dotarea maternitatilor din Romania reprezinta o prioritate nationala si ar trebui definita ca atare in orice program de guvernare. De aparatura medicala depind atat supravietuirea copiilor nascuti prematur, cat si calitatea unui act medical pentru care medicii au nevoie de sprijinul nostru. O viata nu se poate salva cu mainile goale, atunci cand e vorba despre un prematur de nici 1.000 de grame, care trebuie ajutat sa respire, sa isi dezvolte organele, inainte de a putea rezista in mediul extern. Sunt maternitati de care Salvati Copiii se ocupa constant. Acest lucru nu ar fi posibil fara implicarea sustinatorilor si a medicilor dedicati. Le multumim tuturor celor care ne-au sustinut in cadrul Semimaratonului Bucuresti, dotarea Sectiei de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti este posibila datorita lor, a celor care au ales sa se implice in cauza copiilor nascuti prematur”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Ultimul proiect national de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala dateaza de mai bine de zece ani, din 2007, vreme in care unele aparate sunt deja defecte si nu mai pot fi folosite.

Citeste si Mortalitatea neonatala din Romania, cea mai mare rata a deceselor din UE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here