Veniturile din drepturi de autor, luate in calcul pentru indemnizatia de crestere a copilului

Guvernul a stabilit ca veniturile din drepturi de autor sa fie incluse in categoria celor care se iau in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copiilor. Masura a fost stabilita printr-o Ordonanta de urgenta.

„Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala (drepturi de autor – n.r.) au fost incluse de Guvern in categoria sumelor care se iau in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copiilor (ICC). In acest sens, Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor”, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (MMJS).

Vezi si De ce intarzie indemnizatia pentru cresterea copilului

Sursa citata mai arata faptul ca masura era necesara pentru corelarea prevederilor actuale in Codul Fiscal cu cele din OUG 111/2010, astfel incat cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului si dreptul la concediu al persoanelor care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala sa nu fie afectate.

„Sumele obtinute din drepturi de proprietate intelectuala au fost scoase din categoria veniturilor din activitati independente odata cu aparitia OUG nr.18/23 martie 2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative care aduce modificari unor prevederi din Codul Fiscal, astfel ca doar veniturile obtinute pana la 22 martie 2018, inclusiv, mai puteau fi luate in calcul la stabilirea cuantumului ICC pentru persoanele care obtineau astfel de castiguri”, se arata in comunicatul MMJS.

Reprezentantii Ministerului Muncii mai transmit ca persoanele aflate in aceasta situatie pot depune, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a noului act normativ, documentele doveditoare privind obtinerea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala direct la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, care vor stabili noul cuantum in 60 de zile de la primirea documentelor.

„In cazul in care actele doveditoare sunt deja depuse, agentiile pentru plati si inspectie sociala vor stabili noul cuantum in 60 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta aprobate astazi. Diferentele de sume intre cuantumul ICC rezultat in urma recalcularii si cel platit pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta vor fi platite celor indreptatiti pana la data de 31 decembrie 2018.

Vino la seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente si va avea loc vineri, pe 28 septembrie, la Sala Polivalenta.

Noul act normativ mai stabileste ca, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale va elabora o hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010”, se mai arata in comunicatul Ministerului Muncii.

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here