Uniunea Parintilor Maghiari cere demisia ministrului Educatiei

Uniunea Parintilor Maghiari din Romania cere demisia imediata a ministrului Educatiei Nationale, Valentin Popa, si abrogarea OUG care reglementeaza predarea limbii romane de catre profesori la clasele primare cu predare in limbile minoritatilor nationale in locul invatatorilor.

Vezi si Un copil de 4 ani si jumatate, aflat la volanul unei masini, a accidentat un muncitor

Potrivit unei proclamatii a Uniunii Parintilor Maghiari din Romania, Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial fara consultarea obligatorie a partilor interesate.

”In calitate de parinti ai elevilor care apartin minoritatilor nationale, in data de 28 august 2018 am aflat uimiti ca s-a adoptat Odonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 9/2018, prin care se stipuleaza ca la clasele primare cu predare in limbile minoritatilor nationale, orele de Limba si literatura romana vor fi predate de profesori de specialitate cu studii superioare. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial fara consultarea obligatorie a partilor interesate, fara a avea o motivatie anume. (…) Cerem abrogarea ordonantei respective! Cerem negocieri imediate! Cerem demisia imediata a ministrului Educatiei Nationale!”, se arata in proclamatie.

Reprezentantii asociatiei sustin ca sunt de acord ca limba oficiala a statului trebuie insusita, declarandu-se bucurosi cand, in urma cu sase ani, a demarat reforma predarii acesteia, permitand invatarea limbii romane, ca limba nematerna.

”Perioada de implementare propusa a reformei era de 12 ani, cu incepere din clasele primare. Inca de la momentul respectiv am considerat prea lunga perioada de 12 ani, caci in viziunea noastra ea putea fi implementata mult mai rapid. In prezent, aceasta reforma se afla in al 6-lea an, generatiile care o aplica se dezvolta minunat, fapt demonstrat si de evaluarile nationale periodice. Invatatorii participa regulat la pregatiri profesionale pentru a insusi noile metode pedagogice, pentru a asigura o predare de calitate superioara a limbii romane”, sustin parintii maghiari.

Acestia se declara multumiti de noile metode, de noua curricula pentru ca au observat o comunicare mai usoara, mai relaxata in limba romana la copii, obiectivul lor fiind utilizarea limbii romana la toate nivelurile.

Citeste detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente.

”Vrem sa fie mai usor pentru copiii nostri. Vrem ca ei sa se poata afirma profesional in Romania. Esecurile de la examenele de Bacalaureat din anii anteriori au aratat exact faptul ca reformele de acum 6 ani ar trebui accelerate si implementate inclusiv in clasele 7-12. Prin aceasta Ordonanta se distruge singura oportunitate care functioneaza si produce rezultate fantastice! Problema nu este cu invatatorii, ci cu sistemul!”, se mai arata in proclamatie.

Parintii maghiari reclama faptul ca oficialii MEN au luat o decizie prin care elevii care invata in clase cu predare in limbile minoritatilor sunt privati sa invete cu adevarat limba oficiala a tarii.

”Stimate domnule ministru Valentin Popa, in conformitate cu Constitutia Romaniei, in numele copiilor nostri, va cerem sa suspendati de indata aplicarea acestei ordonante, sa va asezati la masa negocierilor cu reprezentantii partilor implicate (profesori, parinti, elevi si mediul politic) si sa analizati pasii de urmat! Vrem sa invatam romaneste! Daca si dumneavoastra vreti acest lucru, ajutati-ne, nu ne impiedicati! Ii rugam pe parintii romani sa ne sprijine in demersul nostru de a schimba aceasta metoda invechita de predare a Limbii si literaturii romane, si sa continuam implementarea reformei incepute!”, se mentioneaza in proclamatie.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat in Parlament ca protocolul de colaborare parlamentara cu PSD este in vigoare, dar formatiunea maghiara nu deschide „niciu subiect” pana cand Guvernul nu ”rezolva” problema ordonantei simple privind predarea limbii romane.

Vezi si Oana Tapu: ,,Nu trebuie sa te panichezi la gandul ca vei avea gemeni!”

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here