UNICEF avertizeaza ca exista o crestere a cazurilor de HIV/SIDA, in special in randul adolescentelor

Adolescentii, in special persoanele de sex feminin, sunt cele mai expuse categorii de persoane care se confrunta cu SIDA, aproximativ 30 de adolescenti fiind infectati in fiecare ora cu virusul HIV, conform unui raport prezentat de UNICEF, informeaza Reuters. UNICEF avertizeaza ca exista o crestere a cazurilor de HIV/SIDA, in special in randul adolescentelor. Dintre cele 30 de cazuri aparute la fiecare ora in anul 2017 si care au afectat adolescenti cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, aproximativ 20 de persoane, insemnand doua treimi, sunt de sex feminin, a anuntat organizatia, aceasta reprezentand ”atat o criza de sanatate, cat si o criza a agentiei”.

Desi in ultimele doua decenii lupta impotriva SIDA a inregistrat un progres substantial, procesul de preventie a aparitiei unor noi infectii in randul copiilor si adolescentilor a incetinit, se arata in raport.

Vezi si Drepturile copilului nu sunt nici pe departe respectate, potrivit Unicef

De asemenea, in raport se precizeaza ca raspandirea epidemiei in randul adolescentelor este influentata de inceperea relatiilor sexuale de la varste fragede, inclusiv cu persoane mai in varsta, saracie, lipsa accesului la servicii de consiliere personala si controale periodice ale starii de sanatate.

”In cele mai multe tari, femeile si fetele nu au acces la informatii, servicii de sanatate sau chiar puterea de a spune nu sexului neprotejat”, a afirmat Henrietta Fore, director general UNICEF. ”Virusul HIV se propaga in randul celor mai vulnerabile si marginalizate societati, adolescentele fiind situate in centrul acestei crize”, a adaugat aceasta.

Raportul UNICEF, prezentat miercuri in cadrul conferintei SIDA care are loc la Amsterdam, precizeaza ca 130.000 de copii si adolescenti de 19 ani sau chiar mai putin au decedat anul trecut din cauza SIDA, in timp ce 430.000 de persoane, aproximativ 50 pe ora, reprezinta noi cazuri de infectare cu HIV.

Vezi si UNICEF ajuta copiii din 141 de comunitãți sã se întoarcã la școalã

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here