Un proiect de lege prin care procedurile de fertilizare in vitro vor fi decontate de stat a fost depus în Parlament

Srusa foto: www.laurelfertility.com

Un proiect de lege prin care procedurile de fertilizare in vitro să fie decontate de stat a fost depus, joi, în Parlament, de către deputata USR, Cristina Rizea. Proiectul se adresează femeilor infertile care nu-și permit să achite costurile unor astfel de proceduri scumpe precum inseminarea artificială și fertilizarea in vitro.

„Statul are obligația de a acționa în mod proactiv și de a stimula natalitatea prin măsuri dovedite științific că au rezultate, precum tehnicile de reproducere umană asistată medical. În România, există, pe hârtie, un Subprogram Național de Fertilizare in Vitro. Acest Subrogram are aceeași reglementare încă din anul 2017, prevederile fiind în mod constant prorogate prin diverse ordine de ministru. În prezent, Ordinul nr. 978/2019 al Ministrului Sănătății prorogă acest subprogram până la finalul lunii în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2022. Cu toate acestea, alocările bugetare din 2020 și 2021 au fost aproape inexistente“ a spus Cristina Rizea într-un comunicat de presă.

Respectivul proiect de lege propune decontarea serviciilor medicale, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor intrării în vigoare a legii, pentru a crea premisele bugetării corespunzătoare a acestui program și care a apelat, la rândul său, la fertilizarea in vitro. Procedurile medicale de inseminarea articială și de fertilizare in vitro ar urma să fie decontate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele eligibile.

Potrivit expunerii de motive, costurile maximale preconizate pentru aceste proceduri la momentul depunerii proiectului de lege sunt de 1.750 de lei/procedură în cazul inseminării artificiale și de 20.000 de lei/procedură în cazul fertilizării in vitro.

Proiectul de lege mai prevede și o serie de criterii de eligibilitate pentru spitalele și clinicile care vor oferi aceste servicii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here