Un parlamentar liberal vrea sa modifice Legea Educatiei pentru debirocratizarea sistemului

Deputatul liberal Claudiu Racuci a anuntat ca va depune, la inceputul sesiunii parlamentare, un proiect pentru modificarea Legii educatiei nationale, care prevede transferul catre secretariat a unor chestiuni birocratice care in prezent se afla in sarcina profesorilor.

Citeste si: Modificarile aduse Legii Educatiei retrimise in Parlament

Inaintea depunerii proiectului, liberalul spune ca se va consulta cu sindicatele din educatie, iar printre obiectivele initiativei legislative se numara si acela de cuantificare pe criterii calitate, nu cantitative, ale performantelor profesorilor si ale elevilor. Deputatul PNL a explicat ca isi doreste eliminarea modalitatii de evaluare a profesorilor, in functie de „teancul mai mare de hartii fara valoare, cumparate de pe Internet”.

„Legea educatiei nationale si metodologiile specifice de evaluare intocmite de Ministerul Educatiei au declansat niste anomalii de nepermis pentru un sistem de invatamant de calitate. (…) Astfel, este mai apreciat acel profesor care are teancul mai mare de hartii fara valoare, cumparate pe Internet si nu cel care a facut performanta la catedra. Din acest motiv, au aparut tot felul de fabrici de diplome si de atestate, care vand pe bani buni tot felul de hartii banale, care ar astesta, chipurile, o formare profesionala continua a dascalilor si o imbunatatire a invatamantului. Fals! Se strang doar mormane de maculatura, fara niciun rost, iar calitatea actului de educatie are de suferit! S-a ajuns la situatia nedorita in care, din cauza acestor prevederi legale, dascalii sa se dusmaneasca intre ei.

Voi propune renuntarea la aceasta modalitate de evaluare a performantelor si voi sustine, dupa consultari cu sindicarele din invatamant, criterii calitative de evaluare a cadrelor didactice. Cunostintele dobandite de elevi, esecul scolar al unui elev, abandonul scolar din cauza neatractivitatii scolii, metodele invechite de predare si neadecvarea invatarii la noile exigente ale societatii aproape ca nici nu apar in criteriile calitative ale sistemului romanesc de invatamant”, a afirmat Claudiu Racuci.

Deputatul PNL mai precizeaza ca vrea ca educatia elevilor sa fie principala ocupatie a profesorilor, fiind de parere ca Guvernul a transformat „dascalii in secretare”.

”O alta dimensiune a modificarii Legii educatiei nationale va viza eliminarea sarcinilor birocratice puse de Guvern, prin Ministerul Educatiei Nationale, pe spatele cadrelor didactice. Astfel, s-a ajuns la anomalia ca 60% din timpul de lucru al unui dascal sa fie ocupat de hartii, raportari si munca in folosul administrativ al scolii, iar numai 40% din timp este afectat dezvoltarii si invatarii elevilor. Din cauza subfinantarii invatamantului si a numarului tot mai mic de personal auxiliar, Guvernul a transformat dascalii in secretare, asistenti sociali, consilieri scolari, medici de ocazie, contabili, personal de curatenie si chiar paznici permanenti ai unitatilor de invatamant, care fac cu randul ca sa apere scoala de evenimente nedorite. Asadar, voi propune ca toate cadrele didactice sa se ocupe exclusiv de educatia elevilor, iar celelalte sarcini specifice functionarii unei unitati de invatamant sa fie indeplinite de personalul auxiliar, pentru care Ministerul Educatiei Nationale are obligatia sa asigure banii necesari”, a declarat reprezentantul PNL.

Sursa: Mediafax

Citeste si: Ecaterina Andronescu vrea o noua lege a Educatiei si propune introducerea bacalaureatului diferentiat

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here