Transportul scolar in criza

Transportul scolar este in criza, potrivit deputatei Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educatie a PNL, care considera ca sta in puterea Parlamentului sa respinga OUG nr. 51/2019, prin care transportul judetean a fost eliminat din sfera serviciilor publice. Aceasta a facut referire la tragedia de la Caracal, aratand ca un standard al serviciilor publice poate fi considerat si un element de securitate in mediul public.

Citeste si Ocazia care i-a adus moartea adolescentei din Olt. Cazul Alexandra Macesanu

,,Serviciile de transport scolar sunt, in general, insuficiente si inadecvate, iar accesibilitatea se inrautateste pe masura ce elevii avanseaza in cadrul sistemului scolar. Mai mult chiar, obligativitatea asigurarii rutelor judetene de transport, prin care erau pana acum legate toate localitatile din judete, este in acest moment anulata prin OUG 51/2019, decizie a Guvernului prin care transportul judetean a fost eliminat din sfera serviciilor publice, sub motivatia ca bugetul judetean nu permite sustinerea serviciului de transport. Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligati sa practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai putin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiti sa foloseasca cursele de ocazie. Sa nu uitam sa o astfel de situatie a determinat si contextul defavorabil in care s-a produs si tragedia de la Caracal”, remarca deputatul liberal Marilen Pirtea.

„Asteptam acum o reactie a Ministerului Educatiei Nationale si a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cele doua ministere de linie fiind responsabilii guvernamentali pentru situatia transportului scolar”, observa, in continuare, deputatul liberal.

„Cred ca tragedia de la Caracal a aratat cu deplina claritate faptul ca un standard al serviciilor publice poate fi considerat si element de securitate in mediul public, absenta acestei plase de siguranta, aici fiind vorba despre transportul public de persoane judetean, generand conditii favorizante pentru situatii cu totul nedorite. Parlamentul este chemat sa respinga OUG nr. 51/2019, prin care transportul judetean a fost eliminat din sfera serviciilor publice, iar aceasta reactie este singura posibila acum, fara sa mai fie vorba de pozitii politice, ori de diferente de viziune intre putere si opozitie. Respingerea OUG nr. 51/2019, ceruta si de Federatia Elevilor din Romania, este o necesara asumare a responsabilitatii pentru mentinerea unui serviciu public atat de important, la nivelul oricarui judet al tarii”, conchide vicepresedintele Camerei Deputatilor, liberalul Marilen Pirtea.

Citeste si Nedecontarea abonamentelor pentru elevi, pentru transport judetean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here