Un studiu nou arată că sarcina poate schimba pentru totdeauna structura oaselor unei femei. O echipă de antropologi au descoperit că primatele femele care au născut au niveluri mai scăzute de calciu și fosfor spre deosebire de cele care nu au născut. Oasele acestora au experimentat o scădere semnificativă a magneziului, ca urmare a alăptării.
Cu toate acestea, în timp ce alte cercetări arată că scăderea calciului și fosforului poate duce la oase mai fragile, aceste noi descoperiri făcute de acest studiu nu se focusează pe implicațiile pe care le au aceste scăderi ale unor minerale asupra sănătății.
În schimb, studiul scoate în evindeță cât de dinamice sunt oasele, cât de mult se pot schimba și cum evoluează în funcție de diverse evenimente ce au loc în viață, potrivit news.yahoo.com.
”Un os nu este o porțiune statică și moartă a scheletului. Se ajustează și răspunde în mod continuu la procesele fiziologice” spune Dr. Shara Bailey antropolog la Universitatea din New York și co-autor al studiului respectiv.
A fost stabilit de mult timp că menopauza poate avea un anumit efect asupra oaselor femeilor, dar despre efectul nașterii până acum nu a prea fost cercetat.
Pentru a găsi răspunsul, cercetătorii au studiat rata de creștere a osului lamelar atât din coapsa primatelor masculine, cât și din coapsa primatelor feminine. Osul lamelar este principalul tip de os din scheletul unui adult și este ideal pentru acest tip de investigație, fiindcă acesta evoluează în timp și lasă markeri biologici ai acestor schimbări.
”Descoperirile noastre ne oferă dovezi în plus ale impactului profund pe care-l are reproducerea asupra organismului feminin, demonstrând că scheletul nu este un organ static, dar unui dinamic, care se poate schimba în funcție de diverse evenimente ale vieții” spune Dr. Paola Cerrito, studentă la doctora în cadrul departamentului de antropologie și al colegiului de stomatologie al Universității din New York.