Sprijin pentru cresa. Bani pentru copiii din familii vulnerabile

Statul va oferi un sprijin pentru cresa si va aloca 1400 lei lunar, timp de doi ani, pentru minim 30.000 de copii cu varsta cuprinsa intre zero si doi ani, din familii vulnerabile, a anuntat Rovana Plumb. Proiectul va fi finantat din fonduri europene si are ca scop cresterea numarului de copii care merg la cresa.

Vezi si 8 provocari la cresa/gradinita

„Astazi punem in aplicare inca doua programe sociale din programul de guvernare al PSD, finantate prin fonduri europene. Primul se refera la sprijin pentru copiii intre 0 si doi ani, proveniti din familiile vulnerabile, pentru a beneficia de educatie timpurie in crese. Sa nu uitam ca avem inca in Romania mii de parinti care trebuie sa mearga la munca si in acelasi timp trebuie sa se asigure ca ai lor copii au o ingrijire corecta. Sa nu uitam si de copiii ai caror parinti sunt la munca in strainatate si care sunt aici in Romania in ingrijirea unei rude sau a unei persoane, tutore care au grija de ei”, a declarat la Guvern, Rovana Plumb.

Ea a adaugat ca programul are o finantare de 168 milioane euro. Astfel, 30.000 de copii cu varsta cuprinsa intre zero si doi ani vor beneficia de 1400 lei lunar, fiecare, pentru a putea merge la cresa.

„Numarul minim de copii care pot fi inscrisi intr-o cresa este de 54. Valoarea maxima a unui proiect pe care il finantam cu fonduri europene este de 900 mii de euro pentru toate regiunile tarii, cu exceptia celor pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, care au o valoare maxima de un milion de euro”, a mai spus Plumb.

Ministrul Fondurilor europene a afirmat ca proiectul prevede, de asemenea, cheltuieli suplimentare pentru consilierea parintilor sau tutorelor, dar si bani pentru amenajarea creselor.

„Finantam inclusiv cheltuielile suplimentare de consiliere, de informare a parintilor, tutorelor, persoanele care au in grija copii ai caror parinti sunt la munca in strainatate. Din totalul valorii proiectului 10% sunt bani destinati pentru amendajarea creselor, pentru dotari de mobilier sau echipamente specifice. Poate aplica orice institutie de invatamant acreditata publica sau privata, furnizori de servicii de consiliere, parteneri sociali din invatamantul pre-universitar, institutii de cult, organizatii neguvernamentale. Beneficiarii sunt minim 30.000 de copii care provin din familii cu o situatie materiala precara, adica au venituri pe familie pana la salariul minim pe economie”, a conchis Rovana Plumb.

Vezi si Mii de copii fara loc la cresa vara

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here