Scoli dotate cu tabla inteligenta, laptop si tablete. Mai multe locuri in scolile profesionale

Obiectivul noului ministru al Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, este acela de-a dota din fonduri europene, fiecare clasa din scoala cu o tabla inteligenta, iar fiecare profesor sa dispuna de laptop, precizand ca elevii vor avea cate o tableta. În plus, ministrul Educatiei ia in calcul cresterea numarului locurilor la scolile profesionale, precizand ca un examen diferentiat i-ar ajuta pe elevi sa-si aleaga mai usor parcursul.

Vezi si Programul ,,Romania Educata”. Ce spun parintii, profesorii si Klaus Iohannis

„Scoala are o logistica care nu ne ajuta. Calculatoarele sunt de la inceputul anilor 2000. Suntem aproape de 2020, au trecut aproape 20 de ani. Obiectivul meu, sper sa reusesc sa-l ating din fonduri europene, este sa incercam sa avem in fiecare sala de clasa o tabla inteligenta si sa incercam sa aflam pe mesele profesorilor laptopuri si cate o tableta cel putin pentru fiecare elev”, a declarat ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, in cadrul unui eveniment organizat la Universitatea Politehnica.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, aceste lucruri i-ar ajuta pe elevi sa invete mai usor unele materii, cum ar fi biologia sau fizica. Sefa Educatiei crede ca o solutie pentru elevii care nu au luat Bacalaureatul ar fi majorarea numarului de locuri la scolile profesionale si ca aceasta sa devina scoala profesionala duala, pentru ca elevii sa invete meserie.

„Din 2011 incoace, cei care nu au luat Bacalaureatul si care sunt sute de mii, dupa opinia mea vreo 600.000, i-am abandonat. Intreb Ministerul Muncii daca avem informatii despre ei, nu avem. Probabil, au ingrosat randurile romanilor care au plecat in strainatate si sunt muncitori necalificati. Este o drama pentru noi ca pleaca oamenii din tara”, a declarat ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu.

„Poate liceul tehnologic ar trebuie sa se centreze mai mult pe activitatea practica, in care sa stie o meserie. Si stie o meserie de nivel mai inalt decat nivelul scolii profesionale. (…) Poate ca liceul tehnologic avand o perioada mai mare de practica in care elevul sa invete o meserie foarte bine, de un nivel mai inalt, nivelul patru, ar putea sa fie o optiune”, a explicat Andronescu.

De asemenea, Andronescu a anuntat ca Guvernul isi propune sa-i sustina financiar pe elevii din scoala profesionala, cu obligatia ca acestia sa ramana in tara timp de cinci ani dupa terminarea studiilor.

„Acum Guvenul s-a angajat prin acordul cu Sindicatele sa-i sustina financiar integral pe cei care opteaza pentru aceasta scoala profesionala cu conditia ca macar cinci ani sa ramana in tara ca sa dea ceva inapoi din ceea ce statul le ofera. Nu e obligatoriu acest lucru. Face daca vrea. Nu e o obligatie pe care si-ar putea-o asuma un parinte al carui copil are 14 ani”, a mai adaugat ministrul Educatiei Nationale.

Totodata, Ecaterina Andronescu mai spune ca doar 0,25% dintre absolventii de profil tehnologic reusesc sa sustina Bacalaureatul.

Citeste si Ecaterina Andronescu vrea o noua lege a Educatiei si propune introducerea bacalaureatului diferentiat

„Pentru cei care nu aude multa aplecare catre carte este bine sa-l trimitem in societate neterminat, fara niciun fel de finalizare a examenului? Poate ca nu. Poate ca aici trebuie sa lasam libertatea elevilor si scolilor sa aleaga care sunt elevii care merg spre Bacalaureatul National si apoi se orienteaza spre universitati si care sunt acei care se indreapta catre practica si care ar putea sa sustina un Bacalaureat diferentiat, un Bacalaureat tehnologic sau profesional”, a spus ministrul de invatamant.

De asemenea, Andronescu a spus ca cine a optat pentru scoala profesionala in prima etapa poate sa sustina ulterior si Bacalaureatul National, precizand ca sistemul trebuie sa ramana deschis pentru a echilibra nevoia societatii. ­

Totodata, ministrul Educatiei Nationale mai spune ca profesorii ar trebui sa aiba libertatea de a-si personaliza lectia in functie de nivelul clasei, nu neaparat dupa programul scolar, pentru ca fiecare clasa este diferita.

Sursa: Mediafax

Citeste si Anual 50.000 de copii renunta la studii. Campania care isi propune sa sprijine scolile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here