Scoala unde s-au descoperit larve in lapte nu a respectat procedurile

Scoala unde s-au descoperit larve in lapte, din Rodna, judetul Bistrita-Nasaud nu a respectat procedurile sanitar-veterinare care se impun in astfel de situatii si nu a anuntat autoritatile, ci a returnat baxul. Inspectorii sanitar veterinar si cei ai Directiei de Sanatate Publica din Bistrita-Nasaud care au declansat, miercuri, anchete nu au fost anuntate despre acest caz, sesizarea venind din mass-media.

Vezi si Lapte infestat cu larve intr-o scoala din Bistrita-Nasaud

Baxul cu cele 19 cutii de lapte a ajuns la fabrica din Suceava de unde a fost ridicat de inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Suceava, insa flacoanele cu lapte care s-au spart nu au fost gasite.

„Baxul nu a mai fost gasit, era returnat desi nu este corect. Avem deja informatia de la DSVSA Suceava ca baxul a ajuns la unitatea de distributie, de acolo s-a predat la DSVSA Suceava care va face toate analizele care se impun in continuare – verifica elementele de la data de fabricatie la perioada la care a fost in depozit, la data la care a ajuns la scoala. Probabil se va ajunge si la recoltare de probe din cele 19 flacoane care mai exista in bax. Incercam sa dam si de celelalte doua flacoane cu lapte care s-au spart pentru ca ar fi foarte relevant pentru ancheta, sa vedem unde s-a produs fisura, cum de s-au spart. Baxul a fost trimis inapoi, desi nu ar fi trebuit facut acest lucru iar compania nu ar fi trebuit sa le ridice”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul DSVSA Bistrita-Nasaud, Ioan Bogolin.

Potrivit acestuia, din toate analizele de pana acum, s-a stabilit ca infestarea s-a produs in luna septembrie, atunci cand a fost produs laptele.

„Este lapte UHT. Se vede ca larvele sunt vechi, sunt moarte de o buna perioada de timp, de trei-patru saptamani. Continuam ancheta, dar nu a fost respectat principiul corectitudinii: in situatia aceasta ar fi trebuit ca produsul sa ramana la scoala si noi sa ii facem analize. Conducerea scolii a facut un act de retur, lucru de inteles pana la un moment – pentru ca a primit o alta cutie la schimb, dar nu ar fi trebuit returnata cutia respectiva. Problema este ca conducerea scolii nu a stiut exact care este procedura, dar distribuitorul stie ca nu ar fi trebuit sa o retraga”, a mai spus Bogolin.

Autoritatile sanitar-veterinare si cele de la Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud au declansat, miercuri, o ancheta dupa ce intr-un un bax cu 21 de cutii de lapte, destinat unor elevi de la Scoala Gimnaziala a Liceului Tehnologic „Florian Porcius” din Rodna au fost descoperite larve in jurul unei cutii cu lapte care s-a spart.

Laptele nu a ajuns la elevi, cadrele didactice sesizand rapid problema si retragand baxul respectiv de la consum.

Citeste si Apa de la robinet hiperclorinata. Efecte asupra sanatatii

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here