Salvati Copiii, despre cazul Maramures: Primaria trebuia sa monitorizeze activitatea copiilor

George Roman, director programe in cadrul Salvati Copiii, a declarat despre cazul Maramures ca cei de la Primaria din Viseu de Sus ar fi trebuit sa monitorizeze atent activitatile desfasurate cu minorii care ar fi fost exploatati de un grup infractional din Germania.

Citeste si Copii abuzati si tinuti in sclavie, in Maramures

„Acel serviciu, desi functioneaza de cativa ani, si pare sa nu fi indeplinit toate conditiile pe care le prevede legea in ceea ce priveste drepturile copilului, este un serviciu de tip rezidential, se incadreaza in aceasta categorie, pentru ca acei copii stau acolo 24 din 24 si sunt vizitati temporar de parintii lor. Asta inseamna ca au nevoie de o monitorizare si de o protectie mult mai atenta ca in cazul serviciilor de zi. Fiind lipsiti si de ingrijire parinteasca si sunt departe de familiile lor, evident ca autoritatile ar fi trebuit sa aiba in vedere mai serios acel proiect”, a declarat George Roman, director programe in cadrul asociatiei Salvati Copiii.

Potrivit sursei citate, cei care ar fi trebuit sa monitorizeze cel mai atent desfasurarea programului, sunt cei de la Primaria din Viseu de Sus.

„Nu conteaza motivul pentru care copiii au ajuns in acest tip de serviciu social, ceea ce conteaza este in ce masura Legea 272 a fost respectata. In ceea ce priveste responsabilitatile, Serviciul Public de Asistenta Sociala de la nivelul orasului, adica in Viseu de Sus, avea obligativitatea de a monitoriza direct activitatile desfasurate cu copii. Acest serviciu apartine primariei. Daca ei ar fi monitorizat in mod serios situatia de acolo si ar fi existat suspiciuni cu privire la nerespectarea legii, ar fi trebuit sa anunte imediat Protectia Copilului Maramures. Este foarte grav ce s-a intamplat acolo”, mai precizeaza George Roman.

Potrivit reprezentantului Salvati Copiii, cei patru adolescenti au nevoie de o atentie speciala din partea psihologilor.

Mai multe perchezitii au avut loc in Maramures, la un grup infractional banuit de trafic de persoane, din care fac parte si doi cetateni germani, sot si sotie. Grupul este suspectat ca aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar ii folosea pentru munci epuizante. Copiii erau tinuti in sclavie, umiliti si batuti.

In urma audierilor, cinci persoane au fost arestate si doua au fost plasate sub control judiciar.

Sursa: Mediafax

Citeste si Patru copii au povestit cum erau chinuiti in centrul din cadrul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here