S-a născut primul copil cu trei părinți, folosindu-se o procedură inovatoare de FIV

În Marea Britanie s-a născut primul copil cu trei părinți, folosindu-se o procedură inovatoare de FIV. Este considerat cel mai mare salt de la apariția FIV până acum, potrivit dailymail.co.uk.

Este o premieră medical, tehnica respectivă fiind numită tratament de donație mitocondrială (MDT). Scopul procedurii este de a preveni nașterea copiilor cu boli mitocondriale  grave, precum distrofia musculară, care poate provoca o dezvoltare precară, slăbiciune musculară, dizabilități de învățare și moarte timpurie.

Aceste boli sunt moștenite prin defectele din mitocondriile mamei. Procedura MDT permite femeilor să-și schimbe mitocondriile bolnave cu mitocondriile sănătoase luate din ovulul unei alte femei (donator).

Din punct de vedere tehnic, acești bebeluși ar avea două mame, doar că cea de-a doua (donatorul), nu va avea nicio legătură genetică reală cu copilul, pentru că va contribui doar cu 0,1% din ADN-ul ei.

Criticii și-au exprimat anterior temerile că utilizarea cu succes a tehnicii ar putea deschide calea pentru bebelușii -„designer” (creați după preferințele părinților).

Dar susținătorii procedurii spun că donarea mitocondrială este un colac de salvare pentru până la 3.000 de femei aflate în pericol de a transmite boli potențial mortale. HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority) a confirmat că deja câțiva copii s-au născut în Marea Britanie, folosindu-se procedura MDT. Nu a fost oferit până acum un număr exact, dar a spus că numărul era „mai puțin de cinci” în aprilie, potrivit sursei citate anterior.

Familiile implicate nu au fost identificate, dar se vehiculează informația că femeile eligibile s-au înțeles cu prietene de-ale lor să fie donatoare de ovule.

În 2015, Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a legalizat copiii cu trei părinți. Clinica ”Newcastle Fertility Center at Life” a primit apoi undă verde pentru a efectua procedura de către HFEA în 2017.

Tehnica, folosită în această țară doar pentru prevenirea bolilor mitocondriale, scoate nucleul din ovulul mamei și îl pune într-un ovul golit donat de o altă femeie. Dar procedura nu este lipsită de riscuri, iar unii experți sunt îngrijorați că mutarea materialului genetic de la un ou la altul ar putea afecta modul în care sunt exprimate genele.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here