Rujeola: 111 cazuri nou-confirmate de rujeola, raportate in saptamana 4-8 martie 2019

111 cazuri nou-confirmate de rujeola au fost raportate in ultima saptamana in 20 de judete si in Bucuresti, anunta Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului National pentru Sanatate Publica.

In perioada 04.03.2019 – 08.03.2019, au fost raportate inca 111 cazuri nou confirmate de rujeola in 20 de judete si in Bucuresti, cele mai multe fiind raportate in judetele Iasi (17), Bihor (16), Prahova (14), Salaj (11) si Teleorman (10).

Numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania raportate pana la data de 08.03.2019 este 16.092, din care 62 de decese, informeaza Mediafax.

Citeste si Rujeola: 58 de noi cazuri de imbolnavire inregistrate in ultima saptamana

Rujeola (pojarul) este o boala infectioasa care adesea duce la complicatii. Astfel, potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din patru persoane care fac rujeola, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeola (pojar), boala este mortala.

Rujeola este extrem de contagioasa, chiar mai contagioasa decat Ebola, tuberculoza sau gripa. Virusul poate fi contractat intr-un interval de pana la doua ore dupa ce o persoana infectata a parasit incaperea. Se raspandeste pe calea aerului si infecteaza tractul respirator, putandu-le fi fatal copiilor malnutriti sau bebelusilor cu varste prea mici pentru a fi vaccinati. Odata  ce infectarea s-a produs nu exista niciun tratament specific pentru rujeola, prin urmare vaccinarea este o procedura ce salveaza viata copiilor.

La nivel mondial, cazurile de rujeola se indreapta spre un nivel alarmant de ridicat, avertizeaza organizatia UNICEF, aratand ca in frunte sunt zece tari in care s-a inregistrat peste 74% din cresterea totala a cazurilor, dar si alte cateva in care fusese declarata eliminarea rujeolei.

98 de tari au raportat in 2018 un numar mai mare de cazuri de rujeola decat in 2017, remarcandu-se astfel o erodare a progreselor inregistrate impotriva acestei boli ce poate fi fatala, desi este extrem de usor de prevenit.

Vezi si Cazurile de rujeola se indreapta spre un nivel alarmant de ridicat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here