Romania, pe primul loc in UE privind coruptia in scoli

Romania este pe primul loc in UE privind coruptia in scoli. O arata rezultatele unui sondaj realizat de fundatia Eurofound, sondaj ce vizeaza cele 28 de tari ale Uniunii Europene. Specialistii spun ca vina este impartiata intre elevi si profesori, iar efectele mitei se vad mai ales la Evaluarea Nationala, unde elevii au note mai mici decat media semestriala.

Vezi si: Rezultate finale Evaluare Nationala: Mai multi elevi cu medii peste 5 si 345 de note de 10

Rezultatele sondajului Fundatiei Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca scoate la iveala un adevar trist: Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste coruptia in scoli, pe locul doi si trei aflandu-se Croatia si Ungaria. La coada clasamentului se afla Danemarca, Suedia si Finlanda.

Reprezentantii Federatiei Asociatiilor de parinti sustin ca spaga in sistemul de invatamant vine din ambele sensuri: parinti si profesori. Iulian Cristache, , Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parintilor (FNAP), a declarat: “Nu pot sa cred ca coruptia vine doar dintr-un sens, este o chestie biunivoca, ca un fel de dare si luare de mita. Aici nu e scuza nici daca constrangerea vine de la parintele care merge si cotizeaza prin meditatii sau prin cadouri, nici invers. (…) Ar trebui sa dispara aceste practici la nivel educational”. La sedintele federatiei pe care o conduce s-a discutat problema coruptiei in scoli, sustine Cristache, insa nu au fost subiecte concrete, iar parintii nu au vrut sa sesizeze autoritatile pentru ca elevul sa nu fie marginalizat. “Se strang bani pentru a cumpara cadouri pentru profesori, ca sa nu strice notele elevilor. Acum cateva luni imi spunea cineva ca mai bine isi ducea copilul la o scoala privata pentru ca la stat sunt costuri mari. (…) Mi-a zis ca fiecare parinte a cotizat cu 500 de lei pentru cadourile profesorilor, ca sa nu le strice mediile. Si am ramas perplex. (..) Aici e luare de mita in cel mai pur sens, este incredibil ce pot sa aud. Mi-a zis ca nu vrea sa sesizeze pe nimeni ca sa nu strice relatia cu ceilalti parinti si ca prefera sa taca. Vina e comuna si a parintilor si a copiilor”, a mai spus presedintele FNAP.

Efectele mitei in sistemul de invatamant se vad la rezultatele evaluarii nationale, acolo unde notele primite de elevi la clasa nu corespund cu unele pe care elevii le obtin la testare, a mai adaugat Iulian Cristache.

Vezi si: Profesorii vor fi avertizati sa nu mai faca meditatii cu elevii de la clasa

Sursa: Mediafax

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here