Registrul persoanelor care au comis infractiuni sexuale asupra copiilor, necesitate in Romania

Fundatia World Vision Romania considera ca prin adoptarea Legii privind „Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale“ tara noastra face un pas inainte in ceea ce priveste prevenirea riscului de exploatare si abuz sexual al copiilor.

Aceste masuri sunt extrem de necesare in Romania, avand in vedere ca anul trecut au fost raportate aproximativ 1000 de astfel de cazuri, in timp ce, potrivit unui studiu lansat la inceputul acestui an, ne clasam pe pozitia 21 din 40 dupa tari precum Tanzania, Kenya si Uganda in ceea ce priveste masurile luate impotriva exploatarii si abuzului sexual al copiilor.

Citeste si Fetita de 10 ani din Hunedoara violata timp de un an

In 2018, dintre cele 15.253  de cazuri de abuz si exploatare a copiilor raportate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, 977 de cazuri au fost abuz sexual (951) si exploatare sexuala (26). Ingrijorator este faptul ca aproape doua treimi dintre cazurile raportate de abuz sexual au avut loc asupra copiilor din mediul rural (580), iar mai mult de jumatate (451) dintre cazurile de abuz si exploatare sexuala a copilului au avut loc in familie. Cazurile de abuz sexual au vizat copii de toate varstele, de la 1 an pana la 18, cele mai multe fiind inregistrate in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani – 471, urmate de copiii cu varste cuprinse intre 10 si 13 ani – 287, intre 7 si 9 ani – 117, intre 3 si 6 ani – 65, 6 cazuri la copiii intre 1 si 2 ani si 5 cazuri la copii de 18 ani.  Trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste cazuri raportate reprezinta doar o parte dintre abuzurile petrecute in Romania, asta pentru ca fiecare cifra oficiala ascunde realitatea altor sute de cazuri neraportate.

Tara noastra a obtinut un scor de doar 52,8 din 100 in ceea ce priveste masurile luate impotriva exploatarii si abuzului sexual al copiilor, conform studiului Out of the shadows lansat de The Economist Intelligence Unit, la inceputul acestui anhttps://outoftheshadows.eiu.com/. Astfel, ocupam pozitia 21 din cele 40 de tari analizate in acest studiu – clasandu-se dupa Tanzania, Kenya si Uganda – si avem cel mai mic scor general din Uniunea Europeana.

Cel mai mare scor a fost obtinut de Marea Britanie (82.7), urmata de Suedia (81,5) si Canada (75,3).

Vezi si Ce trebuie sa stie copilul despre consimtamant si alegerile sale personale?

Studiul arata ca tara noastra este deficitara atat in ceea ce priveste resursele alocate si capacitatea statului de raspuns la aceasta problema, cat si in ceea ce priveste implicarea mediul de afaceri, societatii civile si mass-mediei in prevenirea riscurilor si sprijinirea victimelor.

Existenta unui astfel de „Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale“ a fost unul dintre indicatorii masurati de studiul Out of the Shadows, insa la momentul derularii studiului Romania nu avea un astfel de registru. Registrul national al persoanelor care au comis infractiuni sexuale functioneaza in state precum SUA, Canada, Marea Britanie,  Australia, Africa de Sud, Franta, Coreea de Sud, Serbia.

Din acest motiv, World Vision Romania crede ca obligatia ca orice persoana care intra in contact cu copiii la locul de munca sa prezinte un „certificat de integritate comportamentala“ care confirma ca nu este agresor sexual, prevazuta de Legea 118/2019 privind „Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale“, este o masura benefica si necesara.

World Vision Romania este implicata in prevenirea riscului de abuz, neglijare sau exploatare a copilului prin programe si campanii de constientizare la nivelul comunitatii, cele mai multe cu implicarea copiilor.

Citeste si Barbat acuzat ca a abuzat sexual de cei trei copii ai sai

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here