Reclamele la produse alimentare destinate copiilor sub 6 luni ar putea fi interzise

Reclamele la produse alimentare destinate copiilor sub 6 luni ar putea fi interzise potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii, scopul fiind promovarea alaptarii. Practic, orice reclama care promoveaza produse alimentare destinate copiilor mai mici de 6 luni, precum lapte praf, biberoane, tetine, atat la radio, tv, internet, cat si in spitale, ar putea fi interzisa.

Citeste si Cum alegi biberoanele pentru bebelusul tau?

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat in contextul proiectului de lege aflat in Transparenta Decizionala pe site-ul ministerului, ca e o masura „corecta”.

„Vreau sa precizez din start ca acest proiect e negociat cu producatorii care-si desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si mi se pare foarte corect pentru ca noi promovam alaptarea si mi se pare absurd sa promovam si consumul de lapte praf”, a spus ministrul.

Potrivit acesteia, ar putea fi interzisa publicitatea in spitale, acolo unde erau promovate astfel de produse direct la mame.

„Practic noi interzicem orice forma de publicitate in spitale, pentru ca acesti producatori mergeau in spitale si si promovau produsele direct la mame. Noi spunem ca specialistul e cel care poate sa decida care e formula corecta de lapte praf pentru un bebelus, formula corecta pentru alimentatie, ca ne referim inclusiv la acea alimentatie artificiala care provoaca foarte multe alergii, spunem ca doar medicul neonatolog, iar mai tarziu pediatrul, pot sa decida ceea ce poate sa consume copilul”, a completat aceasta.

Potrivit textului proiectului de lege, orice reclama, inclusiv cea de pe internet, va fi interzisa pentru acest tip de produse si se vor face doar campanii de informare cu avizul Ministerului, intrucat „foarte multe campanii dintr-acestea, mincinoase, au dus la consumul de produse, inclusiv de produse alimentare care au creat probleme”, spune Sorina Pintea.

Ministrul a precizat faptul ca interzicerea reclamelor care promoveaza produse alimentare destinate copiilor mai mici de 6 luni este o masura „corecta”, aplicata la nivelul intregii Europe.

„Mi se pare absolut corect, este un proiect de lege negociat inclusiv cu experti ai Comisiei Europene, sunt lucruri care se aplica in toata Europa si as pune o intrebare retorica: noi promovam reducerea consumului de zahar, dar pe de alta parte, aceste produse contin foarte mult zahar. Nu mi se pare corect sa nu atragem atentia, pana la urma noi facem ceea ce trebuie sa faca un minister responsabil: atragem atentia si facem campanii de informare”, a informat Pintea.

Ministrul a precizat faptul ca maternitatile din Romania nu au probleme la capitolul specialisti si personal care sa se ocupe de educarea mamelor in sensul alaptarii, numarul lor fiind suficient.

„Am vizitat multe maternitati in ultima perioada si exista personal, conform normativelor Ministerului Sanatatii, normativul minimum uneori, dar de cele mai multe ori in maternitati am intalnit si normativul mediu si spre cel maxim, deci totul este sa fii preocupat”, a spus ministrul.

Intrebata fiind daca personalul e preocupat in acest sens, ea a precizat ca situatia nu este una liniara.

„Sunt si nu sunt. Acolo unde sunt preocupari, lucrurile merg foarte bine, am intalnit sectii de neonatologie care au si sectii de psihologi pentru compartimentele de prematuri. Avem o legislatie, totul e sa o aplicam, nu sa ne plangem”, a conchis Pintea.

Citeste si Laptele formula: preparare si depozitare

Sursa: Mediafax.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here