Programul de testari prenatale si cel privind asigurarea cu vitamina D, in comisii

Programul de testari prenatale si cel privind asigurarea cu vitamina D au ajuns in comisiile reunite pentru Sanatate ale Parlamentului, unde au fost aprobate. Este vorba de amendamentul de finantare a programului privind asigurarea cu vitamina D, proiect ce se va derula in 2019 si care cuprinde analize pentru depistarea carentei de vitamina D pentru 3,56 milioane de asigurati. De asemenea, in acelasi amendament este inclus si programul Panorama, care presupune testari prenatale fiind estimat un numar de 200.000 de paciente anual cu un cost de investigatie de 2.500 de lei.

Vezi si  Vitamina D, diabet juvenil si testul panorama in programe nationale

Potrivit amendamentului, se suplimenteaza bugetul Ministerului Sanatatii la capitolul “bunuri si servicii” cu suma de 295.000 de credite bugetare si credite de angajament pentru urmatoarele programe: vitamina D, panorama si teste markeri tumorali.

,,Suma propusa asigura implementarea de Ministerul Sanatatii a trei programe importante pentru populatie, respectiv programul vitamina D, proiect nou care se va derula in 2019 si cuprinde analize pentru depistarea carentei de vitamina D pentru un numar estimat de 3,56 milioane de asigurati”, se arata in amendamentul depus de Liviu Dragnea, proiectului de buget de stat pentru anul 2019.

De asemenea, in acelasi amendament este inclus si programul Panorama, care presupune testari prenatale, dar si Programul testare Markeri tumorali, care presupune un cost per test de 150 de euro pe pacient cu factor de risc. Se estimeaza 930.000 de beneficiari ai acestui program.

Sursa de finantare pentru programul privind vitamina D, panorama si teste markeri tumorali este din bugetul SRI, care se diminueaza cu 295.000 de lei, se arata in amendament.

Citeste si Vitaminele si mineralele care imbunatatesc calitatea laptelui pentru bebe

Sursa : Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here