Program de evaluari gratuite „traduse” in limbaj mimico-gestual pentru copiii cu parinti hipoacuzici

Sursa foto: Asociatia Kineto Bebe

Dupa ce in Camera Deputatilor a fost votata propunerea legislativa nr. 204/2019 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, Asociatia KinetoBebe, sustinuta de Fundatia Pretuieste Viata, de la care a pornit aceasta idee de schimbare a actului normativ, lanseaza un nou proiect social care pune in practica principiile nediscriminarii in serviciile de sanatate.

Sursa foto: Asociatia Kineto Bebe

Prin proiectul “Semne pentru miscare”, kinetoterapeutii Asociatiei KinetoBebe ofera sedinte de evaluare motorie alaturi de un interpret mimico-gestual, LSR, pentru a ajuta familiile cu parinti hipoacuzici sa inteleaga etapele de dezvoltare neuromotorie a copiilor si sa decida corect ce implica terapia de recuperare a copiilor.

Alegand sa actioneze in aceasta directie, proiectul Asociatiei Kineto Bebe vrea sa traga un semnal de alarma pentru furnizorii de servicii medicale private, aratand ca este posibil sa raspunzi profesionist publicului si in cazul persoanelor cu nevoi speciale.

In demersul de kinetoterapie pediatrica este vitala colaborarea intre specialist si parinte. Parintii hipoacuzici nu reusesc sa inteleaga corect ce se intampla cu copilul lor atunci cand vin la evaluari kinetoterapeutice, din cauza barierei de comunicare. Prezenta unui interperet mimico-gestual la evaluarile motorii este singura solutie viabila pentru aceste familii, oferind sanse egale acestor familii” a declarat Raluca Chisu, fondatoarea Asociatiei Kineto Bebe.

Asociatia Kineto Bebe lanseaza proiectul social de evaluari motorii gratuite ale copiilor cu parinti hipoacuzici, impreuna cu interpreta LSR Lavinia Chitu.

„Cred cu tarie ca avem cu totii dreptul la sanse egale si demnitate si ma bucur nespus cand vad ca se fac pasi importanti si in Romania pentru protejarea lor. Tocmai de aceea, ne-am dorit aceasta schimbare a legii care sa vina in sprijinul persoanelor cu dizabilitati. Proiectul Asociatiei KinetoBebe, care ofera sprijin si acces egal la servicii medicale si parintilor cu deficienta de auz, este un model demn de urmat, de implicare si a mediului privat in accesibilizarea serviciilor si pentru persoanele cu dizabilitati.” spune Andreea Marin, presedinta Fundatiei Pretuieste Viata, unul dintre oamenii cheie ce se afla in spatele initativei legislative 204/2019.

Ideea proiectului de lege 204/2019 a plecat de la o nevoie pe cat de simpla, pe atat de dificil de atins, la prima vedere: dreptul la o viata cat mai normala pentru persoanele cu handicap. Pentru ca inainte de a fi persoane cu handicap, acestia sunt oameni. „Ei au dreptul la o viata cat se poate de normala si sunt o resursa valoroasa pentru societatea noastra, daca vom sti sa canalizam energiile si abilitatile impreunate in dorinta lor de a se integra atat din punct de vedere social, cat si economic.” spune deputata Mara Calista,  initiatoarea legii Pl-x nr. 204/2019 – propunere legislativa pentru modificarea unor acte normative privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Proiectul legislativ adoptat de Parlament a fost transmis catre Presedintia Romaniei pentru promulgare. Societatea civila si mediul economic sunt provocate sa sustina acest demers de nediscriminare a persoanelor cu nevoi speciale, prin adaptarea serviciilor lor la aceste nevoi specifice.

KinetoBebe este lider de piata in zona de recuperare pediatrica, oferind servicii de Kinetoterapie, Logopedie si Psihologie. Centrele de Recuperare Pediatrica KinetoBebe sunt de 10 ani in Bucuresti si au experienta a peste 10.000 de copii tratati, in trei clinici. Pe langa acestea, KinetoBebe organizeaza conferinte si workshopuri de educare a parintilor si este coorganizator al cursurilor de formare profesionala pentru kinetoterapeuti. De mai bine de un an, Centrele de Recuperare KinetoBebe sunt sub coordonarea Asociatiei KinetoBebe si deruleaza programe prin care ofera copiilor proveniti din familii fara posibilitati materiale, terapie gratuita.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here