Politistii si cadrele militare vor beneficia si in 2019 de concediu paternal platit

Politistii, cadrele militare, soldatii si gradatii profesionisti si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciar vor beneficia de concediul paternal platit de 5 zile lucratoare si dupa data de 1 ianuarie 2019, potrivit unui proiect de lege adoptat, joi, de Executiv.

Vezi si In Romania, mor de doua ori mai multi nou-nascuti inainte de termen decat media europeana

Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, un proiect de lege pentru completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999. Proiectul de lege prevede ca politistii, cadrele militare, soldatii si gradatii profesionisti si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare sa poata beneficia de concediul paternal platit de 5 zile lucratoare, precum si de majorarea acestuia cu 10 zile lucratoare, si dupa data de 1 ianuarie 2019.

Potrivit Guvernului, este nevoie de adoptarea acestui act normativ pentru ca de la 1 ianuarie 2019 nu se mai aplica prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.90/2017, „existand in acest sens posibilitatea revenirii la tratamentul discriminatoriu”, in ceea ce priveste concediul paternal, intre salariatii din administratia publica si politisti, cadre militare, soldati si gradati profesionisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

Totodata, proiectul adoptat in sedinta de Guvern prevede si faptul ca drepturile salariale cuvenite pe perioada concediului paternal se stabilesc in conformitate cu dispozitiile legale privind salarizarea personalului din respectivele categorii.

Citeste si In caminul unui liceu au fost cazati muncitori alaturi de elevi

De asemenea, in cuprinsul actului normativ se propune a se stabili in mod expres faptul ca dreptul la concediu paternal platit prevazut in Legea nr.210/1999 poate fi cumulat cu dreptul la invoire platita, permisie sau zile de concediu reglementat de legislatia speciala aplicabila diferitelor categorii de personal.

In proiectul adoptat de Guvern se mai propune si completarea articolului 5 din Legea nr.210/1999 privind concediul paternal, in sensul ca si politistii, cadrele militare, soldatii si gradatii profesionisti si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare vor beneficia de drepturile salariale reglementate pentru situatia cand intervine decesul mamei in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie.

Pentru evitarea unor paralelisme legislative, prin proiect se propune ca la data intrarii in vigoare a acestei legi, sa se abroge prevederile art.10 alin.(7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.90/2017. Proiectul de lege va merge pentru dezbatere si vot in Senat si Camera Deputatilor.

Vezi si Alianta Romania Fara Orfani va organiza la Cluj-Napoca un Summit national

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here