Prima de stat de 600 de lei/an pentru contul de economii Junior, deschis pe numele copilului

Guvernul a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta potrivit caruia incepand cu anul 2019 se va acorda o prima de stat in valoare de 600 lei anual pentru persoanele care deschid un „cont individual de economii Junior”, rata dobanzii fiind de 3% pe an, sumele nefiind impozabile.

Vezi si Copiii din ziua de azi incep sa economiseasca de la varsta de patru ani

„Se aproba Programul guvernamental <gROwth – Contul individual de economii Junior> care are ca obiect introducerea unui cont special de economisire sub forma de depozit, denumit in continuare: cont individual de economii Junior”, prevede un proiect de ordonanta de urgenta al Guvernului, consultat de MEDIAFAX.

Titularul contului poate fi orice copil care indeplineste cumulativ conditiile sa fie cetatean roman si sa nu fi implinit varsta de 18 ani. Contul individual de economii Junior se deschide pe numele copilului, automat la unitatile Trezoreriei Statului, fara a fi necesara o cerere din partea unuia dintre parinti, a altui reprezentant legal al copilului sau imputernicitului acestora.

Proiectul de OUG mai prevede ca orice minor are dreptul la un singur cont individual de economii Junior si ca in cont se pot depune, de catre reprezentantul legal al minorului sau de catre alte persoane, oricand sume de bani in lei.

Sumele existene in cont nu pot face obiectul unei executari silite sau al unei alte tranzactii, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sanctiunea nulitatii actelor respective.

„Incepand cu anul 2019, titlularii de cont beneficiaza de o prima de stat in valoare de 600 lei anual pana la varsta de 18 ani, cu conditia ca suma depusa in anul respectiv in cont sa fie de minim 1.200 lei. In cazul in care la finele anului calendaristic suma depusa in anul respectiv este mai mica decat suma minima de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiaza de prima de stat, dar pentru soldul contului se acorda dobanda”, mai prevede proiectul guvernamental.

Citeste si Cum sa le setezi copiilor un exemplu financiar bun?

De asemenea, sumele depuse anual in cont nu vor putea depasi un plafon maxim reprezentand echivalentul in lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiaza de prima de stat numai pentru suma minima de 1.200 lei.

La soldul contului se aplica o rata de dobanda al carui nivel se stabileste la 3% pe an, iar dobanda se calculeaza si se plateste, la scadenta depozitului, cand titularul contului implineste varsta de 18 ani.

Dobanzile si prima de stat din acest cont nu sunt impozabile.

Sumele existene in contul de economii Junior nu pot fi retrase pana la implinirea de catre titular a varstei de 18 ani, cu exceptia unor cheltuieli de sanatate pentru tratarea minorului in cazul bolilor cu risc de deces, sau in cazul decesului minorului.

La implinirea varstei de 18 ani, titularul contului sau reprezentantul legal al acestuia, dupa caz, poate efectua retragerea totala a sumelor din cont.

Depunerile de sume in conturile de economii Junior se pot efectua incepand cu luna decembrie 2018, mai prevede proiectul de OUG.

Vezi si De ce sa facem educatie financiara copiilor?

Sursa: Mediafax

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here