Plangere la Ministerul Sanatatii: fetita operata la o luna dupa ce si-a rupt mana

Familia unei fete de 10 ani din Cluj-Napoca a depus o plangere la Ministerul Sanatatii in care reclama faptul ca aceasta ar fi fost operata la o luna dupa ce si-a fracturat mana. Familia cere verificarea situatiei de la Spitalul pentru Copii, unde s-a prezentat pentru consultatia de urgenta.

Citeste si O fetita de 7 ani, impuscata de politisti, va fi operata

Fetita operata la o luna dupa ce si-a rupt mana si-a fracturat mana in 24 iulie, a fost consultata la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii si nu a fost operata, deoarece toti cei trei medici ortopezi ar fi fost in concediu in aceeasi perioada, dupa cum sustine Raluca Muresan, mama fetei. Astfel, fata a fost supusa interventiei abia in 27 august la Spitalul Clinic de Recuperare.

„Fetita mea, care a implinit in august 10 ani, si-a fracturat mana in 24 iulie si am fost cu ea la Urgenta la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca, iar medicul rezident ortoped de acolo ne-a spus ca o pune la loc dar, dupa parerea ei, ar trebui operatie deoarece are un hematom. I s-a pus o atela, care s-a deplasat si osul i s-a sudat gresit. Am fost la control ulterior si un alt rezident a spus, cand i-am aratat ca e umflata mana, <si eu ce sa fac>? Erau trei medici de la ortopedie in concediu in aceeasi perioada. Am cerut sa mergem la Spitalul de Recuperare in 22 august si acolo ni s-a spus sa aducem radiografiile de la Spitalul de Copii, dar cei de aici nu mi le-au mai dat. In 26 august ne-am internat la Recuperare si fetita a fost operata in 27 august, acum e relativ ok. Am depus direct la Ministerul Sanatatii o plangere pentru verificarea celor relatate si a situatiei de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca”, a spus Muresan.

Potrivit acesteia, in cadrul unui control efectuat la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca, atunci cand a vazut ca nu este bagata in seama de medici, desi mana fetitei era umflata, ca sa ii sensibilizeze, le-a spus ca micuta ar fi cazut de pe bicicleta, desi acest lucru nu era real. „Atela nu era rupta, fetita ar fi avut vanatai, daca ar fi cazut”, a precizat mama fetei.

Conducerea Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca sustine, intr-un comunicat ca fiecare medic primar abilitat sa trateze patologia ortopedica hotaraste daca este sau nu necesara interventia chirurgicala dupa realizarea procedurilor care constau in reducerea ortopedica si imobilizarea gipsata ulterioara ei.

„De asemenea, medicul curant consiliaza apartinatorii in ceea ce priveste regimul de viata al bolnavului pe perioada imobilizarii pentru evitarea deteriorarii imobilizarii prin actiuni noi traumatologice cum ar fi accidentele de joaca, accidentele rutiere, caderi de la alt nivel sau de la acelasi nivel. Aceste actiuni sunt facilitate de prezenta imobilizarii gipsate care devine un factor favorizant in pierderea mai usoara a echilibrului provocand traumatisme noi care degradeaza imobilizarea si evident, actiunea ei la nivelul focarelor de fractura cu aparitia unor noi fracturi sau/si deplasari ale fragmentelor osoase”, se arata in documentul citat.

Reprezentantii spitalului au precizat ca mama fetitei a uitat sa mentioneze ca minora a ajuns in starea constatata de medici in 21 august „ca urmare a caderii de pe bicicleta, pe care a fost lasata sa o foloseasca cu riscurile asumate, desi imobilizarea era prezenta si mama primise instructiunile necesare”.

„Rezultatul caderii respective a fost refracturarea osului radius cu angulare in focarul de fractura. In cazul copiilor cu patologie ortopedica, momentul in care este necesara interventia chirurgicala este decis de catre medicul ortoped pe baza unor criterii cunoscute de catre specialistii in domeniu, unul dintre ele fiind gradul de angulatie al fracturii, informatie pe care mama copilului mentionat a primit-o cu ocazia fiecarei evaluari”, au mai spus reprezentantii Spitalului de Copii, adaugand ca unitatea are incheiat un acord cu Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca pentru rezolvarea urgentelor ce necesita interventie chirurgicala, pentru situatii inopinate.

Sursa: Mediafax

Citeste si Plangere penala in cazul fetitei din Sinaia care avea tifon uitat in corp

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here