Peste 160 de copii, depistati cu concentratii ridicate de plumb dupa incendiul de la Notre-Dame

Peste 160 de copii, depistati cu concentratii ridicate de plumb dupa incendiul de la Notre-Dame, ar putea avea probleme de sanatate. Numarul copiilor cu concentratii ridicate de plumb in sange dupa incendiul de la Catedrala Notre-Dame s-a dublat in luna iulie, potrivit unui raport al Agentiei Regionale de Sanatate din Ile-de-France.

Citeste si Sapte copii si mama lor, spitalizati din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon

Particule de plumb, produse in urma topirii plumbului continut de acoperisul si clopotnita catedralei, s-au raspandit in jur prin intermediul fumului degajat de incendiul din luna aprilie de la Notre-Dame.

Dintre copii depistati recent cu un nivel crescut de plumb, sase prezinta concentratii situate in ,,pragul de alerta” (25-50 de micrograme de plumb pe litru de sange), iar unul depaseste pragul de 50 de micrograme de plumb pe litru de sange, dar nu este clar daca aceste niveluri sunt rezultatul poluarii cauzate de incendiul de la Notre-Dame.

Emmanuel Gregoire, viceprimarul Parisului, a dat asigurari ca autoritatile vor lua toate masurile necesare pentru a preveni riscurile la adresa sanatatii publice.

Pe 25 iulie, dupa mai multe saptamani in care au sustinut ca locuitorii din zona nu se confrunta cu riscuri la adresa sanatatii, autoritatile de la Paris au inchis brusc doua scoli din apropierea monumentului. Testele au indicat concentratii de plumb peste limita admisa.

Intoxicatia cu plumb este in mod particular o amenintare pentru femeile gravide si poate fi fatala in cazul copiilor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca ,,nu se cunoaste o concentratie sigura de plumb in sange”, notand ca si concentratii scazute, la un moment dat considerate sigure, pot avea efecte adverse pe termen lung asupra sanatatii.

Sursa: Mediafax

Citeste si Clorul din apa de la robinet, prieten sau dusman al sanatatii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here