Pericolele la care se expun adolescentii pentru un selfie

Foto: netsanity.com

Adolescentii se incumeta adesea sa faca selfie-uri in locuri periculoase, punandu-si viata in pericol, din cauza insuficientei constientizari a pericolului dar si din nevoia de a atrage atentia cu orice pret, chiar cu riscul mortii, avertizeaza psihologul Diana Ioanes dupa extinderea accentuata a fenomenului.

Citeste si Studiu: Perfectionismul dauneaza sanatatii mintale a adolescentului

Psihologul Diana Ioanes spune ca varsta adolescentei este caracterizata de nevoia de a te distinge si ca tinerii traiesc foarte mult pentru imaginea de sine, motiv pentru care acestia ajung de multe ori in ipostaze care le pot pune viata in pericol.

„Insuficienta constientizare a pericolului si nevoia de a atrage atentia cu orice pret, ii determina pe tineri sa ignore chiar riscul mortii. E o nevoie exagerata de a te distinge prin ceva, la varsta adolescentei traiesti foarte mult pentru imaginea de sine, prin imaginea de sine, care acum e foarte bine vanduta, sa spunem asa, pe Facebook, pe Instagram. Cand mergi la un eveniment, nu te duci atat pentru eveniment, cat pentru pozele pe care le vei posta de acolo. Atunci, riscam sa ne punem viata in pericol, doar pentru a parea mai diferiti, mai extravaganti, mai altfel, si ignoram pericolele reale”, a explicat psihologul Diana Ioanes.

Ea explica faptul ca in adolescenta nu exista intuitia propriului sfarsit, ceea ce influenteaza comportamentul tinerilor atunci cand vine vorba de astfel de decizii care le pot pune viata in pericol.

„Intuitia unui deznodamant fatal nu o ai in adolescenta. Multe tinere raman insarcinate cu ideea ca nu o sa li se intample tocmai lor, mai exact, ignori pericolul, in adolescenta nu constientizezi la modul real pericolul. La fel isi spun ‘si nu o sa mi se intample mie sa ma electrocutez’ ”, spune Diana Ioanes.

Psihologul le recomanda tinerilor sa reduca generalul la particular si sa se intrebe, atunci cand iau astfel de decizii, daca urmatoarele victime nu ar putea fi chiar ei.

Citeste si Adolescentii prefera comunicarea prin text scris celei fata in fata; Snapchat, pe primul loc

„Inainte de a pleca sa faci un selfie intr-un astfel de loc, trebuie sa te gandesti daca n-ai putea fi chiar tu cel caruia sa i se intample ghinionul de a muri electrocutat. E precum in exemplul cu anunturile din Anglia. Acolo s-a schimbat tipul de mesaj dat soferilor, iar in momentul in care au schimbat discursul si au spus ca in fiecare zi mor in accident doi oameni pe soselele din Anglia, asa ca vezi ca in seara aceasta sa nu ai tu aceeasi soarta, s-a redus considerabil numarul de accidente. Raportat la aceste cazuri, inainte de a te expune unui pericol, inainte de a te duce sa faci o astfel poza, intreaba-te cat de riscanta e poza aceea pentru tine, daca merita sa iti pui viata in pericol pentru un selfie pe internet. Ni se poate intampla tuturor”, a adaugat sursa citata.

Fenomenul selfie-urilor,facute in spatii riscante, care le pot pune tinerilor viata in pericol a capatat amploare si in Romania, in ultimii ani, soldandu-se, adesea, cu traumatisme grave, arsuri sau chiar cu deces.

Vezi si De ce adolescentii au mare nevoie de odihna

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here