Opt autospeciale pentru programul de screening al cancerului de col uterin

Ministerul Sanatatii a achizitionat opt autospeciale pentru pentru programul de screening al cancerului de col uterin, complet utilate si dotate, care vor facilita accesul la programul de screening pentru femeile din zonele defavorizate. Valoarea proiectului este de 47.000.000 de euro.

“Autospecialele vor fi livrate catre sapte centre nationale in saptamana 20-24.08.2018, urmand ca ulterior finalizarii procedurilor de inmatriculare si stabilirii cadrului general de functionare, sa se inceapa campanii regionale de testare”, se arata intr-un comunicat de presa trimis, miercuri, de Ministerul Sanatatii.

Vezi si Primaria Capitalei va infiinta centre pentru screeningul cancerului de san si cel de col uterin

Unitatile sanitare care vor beneficia de campania nationala pentru depistarea cancerului de col uterin si care vor beneficia de autospeciale sunt: Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuta Cluj-Napoca; Spitalul Clinic Judetean Mures; Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Pius Brinzeu” Timisoara; Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova; Institutul Regional Oncologic Iasi; Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucuresti; Institutul National Pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu-Rusescu” Bucuresti.

“Dezvoltarea programelor de preventie si cresterea capacitatii de screening sunt obiective importante ale Programului de guvernare. Politicile de sanatate promovate de Guvern pun accent pe depistarea si tratarea unor boli cu morbiditate si mortalitate mare, care au costuri mari de ingrijre si ale caror sanse de vindecare sunt mult mai mari, daca sunt depistate la timp”, se mai arata in comunicatul de presa.

Ministerul Sanatatii a demarat implementarea a sapte programe de screening, in cadrul unui proiect care beneficiaza de finantare europeana nerambursabila in valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului national de screening si a capacitatii tehnice a sistemului de sanatate de a furniza servicii medicale preventive.

Citeste si Primul bebelus adus pe lume de o pacienta operata de cancer de col, la Spitalul Medicover

Etapa I a acestor proiecte se afla in derulare, urmand ca activitatea propriu-zisa in cadrul proiectelor finantate din fonduri structurale sa demareze la sfarsitul anului sau inceputul anului 2019.

Cele sapte programe sunt: depistarea precoce, diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de san, cancer colorectal, hepatita, screening cardiovascular si programe destinate gravidei si copilului.

“Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiaza de finantare in valoare de 47.000.000 de euro din fonduri europene nerambursabile. De asemenea, pentru cresterea in continuare a capacitatii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are in vedere initierea unei proceduri de achizitie de echipamente medicale destinate dotarii centrelor regionale de patologie si citologie”, mai precizeaza sursa citata.

Sursa: Mediafax

Vezi si Romania, cea mai mare incidenta a cancerului de col uterin in regiunea europeana a OMS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here