O romanca risca sa-si piarda copilul in urma unor procese cu fostul partener

O romanca risca sa-si piarda copilul in urma unor procese cu fostul partener, un cetatean britanic. Acesta este tatal natural al baiatului de doi ani si, dar nu si-a recunoscut copilul si acum vrea sa obtina custodia minorului. Cazul este in atentia a numeroase institutii din Marea Britanie si Romania.

Citeste si Sorina a parasit Romania impreuna cu parintii adoptivi

Povestea Dianei seamana, pana la un punct, cu povestile altor romani plecati peste mari si tari. In 2013, focsaneanca de 30 de ani a ajuns in Marea Britanie, reusind sa obtina un contract de munca in domeniul IT. Doi ani mai tarziu, ea a intalnit un cetatean englez cu care a inceput o relatie fara sa stie ce va urma. In primavara anului 2016, romanca a aflat ca este insarcinata si ceea ce trebuia sa fie o veste buna s-a transformat intr-un cosmar. Prin diferite amenintari, tatal a convins-o sa faca avort. Apoi, in toamna aceluiasi an, Diana a ramas din nou insarcinata, fara ca tatal sa fie informat. Acesta a aflat cateva luni mai tarziu si a devenit violent.

„In decembrie 2016 a aflat. El devenise foarte violent, imi era frica de el, de aceea nici nu i-am spus. Cand a aflat, m-a lovit in burta, am fost la spital, dar nu am depus plangere desi m-au vizitat Serviciile Sociale si Politia. Daca as fi depus plangere ar fi fost tentativa de omor asupra copilului, nu am dorit ca tatal copilului sa ajunga in inchisoare. In plus, am tot sperat ca se va schimba”, a povestit Diana.

Matteo a aparut pe lume la Londra, dar este cetatean roman

Diana a vrut sa nasca in Romania, insa problemele medicale au impiedicat-o sa calatoreasca cu avionul. Ca urmare, Matteo a aparut pe lume la Londra, in vara anului 2017. Pe certificatul de nastere scrie ca este cetatean roman, iar in dreptul tatalui nu apare nici un nume deoarece acesta nu a dorit sa-l recunoasca. Mai mult chiar, mama povesteste ca barbatul nu a stat acasa decat in prima saptamana dupa nastere, parintii Dianei fiind cei care au venit din Romania ca sa o ajute.

Dupa nasterea copilului, a inceput razboiul in instanta. Tatal a facut mai multe reclamatii la Serviciile Sociale si Politie sustinand ca a fost amenintat de romanca. Dupa ce Diana a apelat la un avocat pentru a obtine pensie alimentara (tatal a platit-o doar cateva luni), el s-a adresat unui Tribunal, obtinand o decizie prin care romancei i se interzicea sa paraseasca Marea Britanie insotita de copil. Intre timp, situatia Dianei s-a tot inrautatit, ea fiind nevoita sa renunte la serviciu deoarece nu-si permitea un babysitter.

Discutiile despre custodie au inceput in primavara anului trecut. Diana sustine ca, sub forma de razbunare, barbatul a cerut custodia copilului, obtinand de la o instanta londoneza dreptul de a vizita copilul o data la doua saptamani, in baza unui document numit „responsabilitate parentala” eliberat de un judecator. Decizia instantei nu a fost contestata de Diana din cauza problemelor financiare: contestatia in aceasta speta costa aproximativ 5.000 de lire sterline, sustine femeia.

In contextul problemelor cu banii si a presiunilor la care era supusa din partea fostului partener, Diana a decis sa plece in Spania. In toamna anului trecut, ea s-a mutat cu copilul, dar a acceptat sa vina la doua saptamani in Anglia pentru a respecta programul de vizite al tatalui, asa cum a decis instanta. Apoi, situatia a ajuns intr-un moment dramatic, Diana fiind amenintata cu inchisoarea. In acel moment, parintii au sfatuit-o pe Diana sa plece de urgenta din Anglia.

Vezi si Divortul, de preferat in locul unei relatii problematice intre parinti?

„Am renuntat la avocat pentru ca nu ma ajungeam cu banii. M-am dus singura in fata instantei, in Anglia, si am anuntat ca vreau sa ma mut definitiv in Spania. Avocatul lui Alex (n.r.-tatal copilului) a spus ca el nu-si permite sa viziteze copilul la distanta, desi castiga 200.000 de lire pe an. Judecatoarea din Londra m-a tratat prost, mi-a spus sa predau pasaportul meu si al copilului. I-am spus ca Matteo este in Spania, ca acolo este si pasaportul, iar eu nu am documentul la mine. Judecatoarea, in mod incredibil, mi-a spus ca va decide arestarea mea daca nu aduc pasapoartele pana la ora 14.00. Nu stiam ce sa fac, eram singura intre straini, parintii mei mi-au zis sa plec de urgenta din Anglia. Asa am si facut, am luat primul avion spre Spania, ca sa nu ma aresteze. Pe drum spre aeroport, am sunat la ambasada Romaniei de la Londra. Am sperat ca ma vor scoate ei din tara, dar o femeie de la ambasada mi-a spus ca nu ma poate ajuta. Mi-a dat o lista cu avocati si cand am insistat, mi-a spus ca imi inchide telefonul”, a spus Diana Camelia Bercuci.

Judecatorul a stabilit ca resedinta obisnuita a copilului este la Londra

Apoi, procesele s-au mutat in Romania. La Tribunalul din Focsani, Diana a solicitat obtinerea „custodiei exclusive”, iar la Parchet a fost intocmita o plangere pentru amenintarile venite din partea fostului partener. In replica, tatal a depus plangere la Politia din Londra privind rapirea copilului, iar in martie 2019 a deschis un dosar de rapire internationala la Tribunalul Bucuresti.

„Politistii de la Londra m-au sunat si mi-au cerut sa colaborez ca sa nu fie nevoiti sa emita mandat de arestare pe numele meu. Apoi, instanta de la Bucuresti a decis pe 14 iulie ca Matteo trebuie sa se intoarca in Anglia, in termen de doua saptamani. Am ramas consternata, judecatorul a stabilit ca resedinta obisnuita a copilului este la Londra. Unde sa se duca la Londra? Nu avem casa, nu avem nimic acolo, nu ma leaga nimic de Anglia si acum muncesc in Spania. Mai grav, imi este frica de el. Tatal nu a recunoscut copilul, el se foloseste in procese de acordul privind responsabilitatea parentala pe care eu nu l-am contestat din cauza problemelor financiare. Copilul nu are unde sa se intoarca in Anglia, a stat la fel de mult in Spania, de ce nu ar fi resedinta obisnuita in Spania? Resedinta obisnuita este cea care ii ofera copilului siguranta, nu doar cea fizica, care, in acest caz nu exista”, a spus Diana.

Femeia a anuntat ca va ataca decizia Tribunalului Bucuresti deoarece considera ca va pune copilul in pericol prin intoarcerea la Londra.

Sursa: Mediafax

Citeste si Problemele aparute in cazul fratilor separati la divort

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here