O activista pentru mediu in varsta de 16 ani, nominalizata la premiul Nobel pentru pace

O activista pentru mediu in varsta de 16 ani a fost nominalizata la premiul Nobel pentru pace in semn de recunoastere pentru eforturile sale de prevenire si combatere a schimbarilor climatice. Suedeza Greta Thunberg este o vedeta a grevelor organizate in scoli pentru a atrage atentia asupra schimbarilor climatice. Aceasta s-a numarat printre cele cateva sute de mii de studenti din lumea intreaga ce au renuntat la cursuri pentru a manifesta in strada.

Citeste si Festivalul ,,George Enescu” pentru Copii, in premiera

Greva pentru climat a tinerilor (The Youth Climate Strike) este programata in peste 130 de orase din 90 de tari.

Thunberg a devenit cunoscuta in septembrie 2018, cand in Suedia aveau loc alegeri parlamentare.

Tanara, care pe atunci avea 15 ani, a renuntat la cursuri timp de trei saptamani si a stat in fata Parlamentului suedez cu o pancarta prin care cerea guvernului actiuni mai radicale privind schimbarile climatice. Protestul ei a continuat si dupa alegeri, iar tanara a atras atentia liderilor din mai multe tari cand a sustinut un discurs la o conferinta pentru clima organizata la sediul ONU de la Geneva, in decembrie.

Curand, actiunile ei au castigat din ce in ce mai multi adepti pe retelele de socializare online, iar miscarea s-a extins in zeci de tari.

Potrivit regulamentului fundatiei care administreaza premiile Nobel, orice membru al unui guvern poate nominaliza o persoana pentru distinctia pentru pace.

Propunerea de nominalizare a fost facuta in cazul ei de trei parlamentari norvegieni, printre care Freddy André Ovstegard.

Castigatorul premiului Nobel pentru pace va fi anuntat in octombrie, iar ceremonia de decernare va avea loc in decembrie.

Daca ar castiga anul acesta, Thunberg ar deveni cea mai tanara laureata a premiului Nobel pentru pace, record detinut in acest moment de Malala Yousafzai, care a fost recompensata cu prestigioasa distinctie pe cand avea 17 ani, in 2014.

Vezi si Mesele copioase si activitatea fizica redusa sunt cauzele obezitatii la copii

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here