Numarul fetelor care nasc inainte de 19 ani este in crestere

Numarul fetelor care nasc mai devreme de 19 ani a crescut pana la 40 la o mie de nasteri, reiese din ultimele date publicate de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, sporul natural negativ, care momentan se afla la cel mai jos nivel, duce la scaderea populatiei.

Vezi si Sporul natural al populatiei a fost negativ in luna martie, cu 11.554 persoane

„Sporul natural negativ duce la scaderea populatiei, care din pacate ramane constant negativ si este din ce in ce mai mare in Romania. Aceasta este tendinta din 1992. Din pacate, numarul nasterilor este din ce in ce mai mic comparativ cu numarul deceselor. Deocamdata da, am ajuns la cel mai jos nivel. Tendinta fenomenului negativ este in crestere”, a spus, in cadrul conferintei „Evolutii demografice in contextul dezvoltarii economico-sociale a Romaniei, reprezentantul Institutului National de Statistica (INS), Silvia Pisica.

Potrivit specialistilor, numarul copiilor nascuti a scazut in Romania de la 300.000 in 1990, la 250.000 in 2014. Totodata, a crescut si numarul fetelor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani care devin mame. Daca in 2002 numarul acestora era de 35 la o mie de nasteri, in 2014 a crescut la 40.

„Se nasc foarte multi copii in afara casatoriilor, dar comparativ cu tarile Europei, ponderea la noi nu este atat de mare, pana la 31% din nasteri, adica ⅓.(…) A crescut si numarul mamelor tinere. Din pacate, fetele tinere din mediul rural cad mai repede in aceasta capcana, probabil motivul acestei cresteri este ca nu au suficiente cunostinte”, a adaugat Silvia Pisica.

Totodata, Pisica sustine ca populatia Romaniei este in scadere si din cauza migratiilor. Peste 70.000 de persoane pleaca peste hotare in fiecare an.

„Se stie foarte bine ca populatia Romaniei scade din cauza ca sunt romani care pleaca. Cea mai atractiva tara de emigrare pentru romani, in momentul de fata, este Marea Britanie, iar pe locul doi au cazut Italia si Germania, urmate de Spania. Nu stiu cum va continua situatia odata cu Brexitul. (….) Aceste date sunt in descrestere atata timp cat romanii care traiesc peste hotare nu vin sa-si inregistreze copiii aici, in Romania. Sunt si persoane care fac asta fie pentru ca vor sa sa-si lase copiii la bunici, fie ca au nevoie de acte pentru a calatori. Dar este foarte posibil ca numarul copiilor care se nasc in alte tari sa fie mai mare, iar noi sa nu avem cunostinte despre ei, atata timp cat nu sunt inregistrati si la evidenta din tara noastra. Nu avem cum sa stim cat de mare este acest fenomen”, a adaugat Silvia Pisica.

Presedintele Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei, a precizat ca la Recensamantul Populatiei si Locuintelor din 2021, informatiile ar putea fi colectate in forma electronica pentru a reduce timpul de totalizare a acestora.Ultimul Recensamant al Populatiei si Locuintelor a avut loc in 2011.

Vezi si  Facem mai multi copii, dar criza demografica inca ne ameninta

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here