Numarul cazurilor de boala celiaca a crescut de 5-10 ori in ultimii ani

Numarul cazurilor de boala celiaca, a persoanelor intolerante la gluten, a crescut de 5-10 ori in ultimii ani, au anuntat medicii prezenti la caravana „Romania fara gluten”, din Cluj-Napoca. Afectiunea poate deveni grava daca pacientul nu tine o dieta stricta, fara gluten.

Citeste si Intoleranta la gluten scoate din meniu unele cereale

Alina Popp, pediatru gastroenterolog la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Bucuresti, a declarat la Cluj-Napoca, la caravana „Romania fara gluten”, ca la copii boala celiaca se manifesta prin anemie severa, o statura foarte mica sau aparitia unor fracturi dese.

„Intoleranta la gluten de tip autoimun, boala celiaca, este o afectiune serioasa si poate deveni grava daca pacientul nu tine o dieta stricta fara gluten. Complicatiile sunt variate si pot afecta foarte multe dintre organe – putem avea o tulburare a metabolismului osos, osteoporoza, putem avea o tulburare de fertilitate, depresiva sau neurologica sau tulburare hepatica. La copii ne putem confrunta cu anemie severa care nu se rezolva cu tratamentul obisnuit sau cu o statura foarte mica, un copil cu boala celiaca fiind cel mai mic din clasa, desi este bine hranit si ingrijit, face des fracturi. Numarul pacientilor cu boala celiaca a crescut in Romania de 5 – 10 ori fata de ceea ce era in urma cu 10 ani, din cauza cresterii ratei de diagnostic, secretul fiind identificarea acestei boli, dar si a cresterii bolilor autoimune in general”, a spus Popp.

Potrivit acesteia, pentru boala celiaca singurul tratament este dieta fara gluten.

Citeste si Gradinitele si scolile ar putea fi obligate sa asigure mancare fara…

„Aceasta boala poate afecta un adult apt de munca, deoarece creeaza o dizabilitate sociala, daca boala nu este diagnosticata inca, ii afecteaza calitatea vietii si capacitatea de munca. Inainte de diagnostic, observam la un pacient absenteism de la locul de munca, eficienta scazuta, tulburare de somn sau tulburari digestive din cauza simptomelor nespecifice si nu isi da seama ca are o problema serioasa, fara sa consulte un specialist”, a afirmat Alina Popp.

Medicii prezenti la Cluj-Napoca au precizat ca intoleranta la gluten afecteaza intre 250.000 si un milion de romani, conform estimarilor Asociatiei Romane pentru Intoleranta la Gluten (ARIG).

„Statisticile arata ca intoleranta la gluten este sever subdiagnosticata, una dintre cauze fiind simptomele numeroase si usor de confundat cu cele specifice altor afectiuni. In Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiaca ajung sa fie diagnosticate. In absenta diagnosticului si a unui tratament, persoanele dezvolta afectiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicatii grave si chiar deces”, au mai spus medicii.

In cadrul caravanei „Romania fara gluten” de la Cluj-Napoca au avut loc sesiuni de testare gratuita pentru boala celiaca.

Vezi si Nu lasa garda jos, desi are diabet si boala celiaca

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here