Mures: Al doilea transplant pediatric de cord din Romania, realizat pentru un baiat grav bolnav

O echipa de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures a realizat al doilea transplant pediatric de cord din acest an la un pacient de 10 ani din Tulcea, cu insuficienta cardiaca in stare avansata. Operatia a durat cinci ore si jumatate si a decurs bine.

Vezi si: Politia Capitalei da asigurari ca nu se fura copii pentru organe

Dr. Horatiu Suciu, seful Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, a declarat, presei, ca donatorii copii sunt foarte rari, atat in tara, cat si in strainatate.”Operatia a decurs bine. O echipa din centrul nostru s-a deplasat la Oradea de unde a prelevat cordul. Acesta a ajuns pe calea aeriana cu un elicopter SMURD. Operatia a durat cinci ore si jumatate, a decurs bine si suntem increzatori”, a spus Horatiu Suciu.

Baietelul, care a primit inima unei fetite de opt ani aflata in moarte cerebrala, avea insuficienta cardiaca in stare avansata. La randul ei, mama copilului, Marieta Turlica, a spus ca baiatul era pe lista de asteptare de trei ani, iar alte doua sanse le-a ratat dupa ce s-au razgandit parintii.

”El s-a bucurat foarte mult pentru ca stia ca e singura lui sansa la viata, la viata lunga si cand a aflat ca totul a fost bine a fost foarte fericit. Le multumim parintilor care au avut curajul sa faca acest lucru. Nu stiu ce le-as putea spune, pentru ca durerea lor, bineinteles, este imensa, imi imaginez, am fost si noi in starea respectiva. Le doresc putere sa treaca peste si le multumim din suflet sa stie ca acolo, undeva, fetita lor inca mai traieste in copilasul nostru”, a spus Marieta Turlica.

La prelevarea de organe a participat medicul Marius Harpa, care a declarat presei ca echipa pe care a condus-o a fost contracronometru din cauza vremii, insa s-a incadrat in timp, iar transplantul a avut loc in conditii foarte bune.

”Dupa o zi de munca, dupa un drum lung, dupa o vreme nu prea prietenoasa, eram la limita si cu transportul cordului din cauza vremii, dar ne-am incadrat in timp, cordul a ajuns bine, operatia a decurs excelent. Evolutia pare buna, receptorul reactioneaza bine la cordul implantat, nu are suport special, deci evolutia e buna”, a spus medicul Marius Harpa.

Acesta este al doilea transplant pediatric de cord din acest an, realizat in Romania.

Sursa: Mediafax

Vezi si: Raceala in timpul sarcinii, periculoasa pentru bebelus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here