Meningita meningococica din cazul fetei de la Pitesti, diferita

Ministrul Sanatatii a declarat ca „meningita meningococica depistata la aceasta pacienta din Arges nu este acelasi lucru cu menigita menigococica pe care a contactat-o fata care a decedat de la Liceul Lazar”.

Citeste si Adolescenta, suspecta de meningita meningococica. Chimioprofilaxie pentru 46 de persoane

Sorina Pintea a precizat, in acest context, ca meningita meningococica depistata in cazul fetei de la Pitesti, transferata joi la Matei Bals, nu e aceeasi cu cea din cazul de la Lazar. Ea a spus si ca in acest moment nu exista niciun motiv de ingrijorare, cazurile inregistrate de meningita fiind izolate si „fara legatura intre ele”.

„Meningita meningococica depistata la aceasta pacienta din Arges nu este acelasi lucru cu menigita menigococica pe care a contactat-o fata care a decedat de la Liceul Lazar. (…) Nu este cazul de panica pentru ca in Romania au fost inregistrate doar cazuri izolate fara legatura intre ele. Avem pacienta de la Liceul Gheorghe Lazar, pacienta din Vaslui, fata din Botosani si acum eleva din Pitesti. In Romania, sunt diagnosticate anual cateva zeci de cazuri cu circa 20% decese”, precizeaza ministrul Sanatatii.

Sorina Pintea a precizat in acelasi sens, ca daca pana la acest moment nu au fost semnalate noi cazuri de imbolnavire in randul celor veniti in contact cu tanara de 16 ani internata la Matei Bals si confirmata cu meningita, riscul a fost eliminat.

„Specialistii sustin ca daca pana acum nu au aparut cazuri noi de imbolnavire la contactii directi nu este pericolul sa apara si alte cazuri transmise de fata, perioada de incubatie fiind de cateva ore, deci pana acum ar fi fost semnalate cazuri de infectare”, spune ministrul.

Vezi si Meningita meningococica: 13 decese in 2017

Potrivit aceleiasi surse, in ceea priveste starea de sanatate a adolescentei, nu au aparut modificari. „Nu exista modificari, ea este sub atenta supraveghere a specialistilor de la Matei Bals. Meningita meningococica se transmite pe cale aeriana numai in urma unui contact apropiat”, precizeaza Sorina Pintea.

Ministrul a mai spus ca DSP Arges a demarat toate actiunile impuse in astfel de situatii si ca in acest sens, au fost stabiliti contactii si s-a adminstrat chimioprofilaxie pentru 51 de persoane.

„DSP Arges a intreprins toate masurile care se impun in astfel de situatii, conform stabilitatii metodologiei impuse de Institutul National de Sanatate Publica. As dori sa precizez ca aceste masuri se aplica si in cazul unei suspiciuni rezonabile, nu doar in cazul confirmarii. Astfel au fost stabiliti contactatii directi si i-au fost administrata chimioprofilaxie, avem 51 de contati, 39 de elevi, 12 persoane din cadrul personalului didactic si auxiliar si contactatii din familie respectiv parintii”, a spus Sorina Pintea.

Potrivit unei informari transmise de DSP Arges o pacienta in varsta de 16 ani eleva unui liceu din Pitesti a fost transferata de la spitalul de pediatrie din Pitesti la Institutul national Matei Bals cu o suspiciune de meningita meningococica, in cursul diminetii zilei de joi.

Citeste si Caz de meningita la Liceul Gh. Lazar din Capitala. 

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here