Medicii de familie nu vor mai elibera medicamente compensate

Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au prezentat ministrului Sanatatii mai multe propuneri cu scopul de a rezolva situatia medicilor de familie, astfel va fi redefinit medicul prescriptor, iar responsabilitatea retetei cu medicamente compensate va fi a medicului specialist.

„Este in curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, in sensul ca responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe baza de scrisoare medicala va reveni medicului care a elaborat schema terapeutica, in cazul in care reteta prescrisa respecta schema respectiva. Totodata, vor fi revizuite si protocoalele terapeutice (…), in sensul largirii accesului pacientilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente”, reiese dintr-un comunicat de presa transmis de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Citeste si: Medicamentele romanesti mai scumpe, cele de import mai ieftine

O alta modificare propusa de CNAS este legata de prescriptiile si serviciile medicale acordate pe baza informatiilor din sistemul informatic, astfel, sa nu mai fie imputate furnizorilor in cazul in care sistemul cardului electronic nu functioneaza.

Medicii de familie nu vor mai fi nevoiti sa introduca, in dosarul electronic de sanatate, datele medicale ale pacientilor care declara in scris ca, din motive de constiinta sau religioase, nu doresc ca aceste date sa fie stocate.

De asemenea, s-a luat in discutie o serie de prevederi de debirocratizare a activitatii furnizorilor de servicii medicale si de crestere a accesului asiguratilor la medicamente si servicii paraclinice finantate de CNAS.

„Se renunta complet la documentele pe hartie in cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale si se elimina obligatia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hartie in activitatea curenta, ceea ce in cazul medicilor va duce la cresterea timpului acordat efectiv consultarii pacientului”, mai reiese din comunicatul institutiei.

Potrivit sursei citate, se renunta la restrictia ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice caruia i se adreseaza asiguratul sa fie in contract cu aceeasi casa de sanatate ca medicul care a eliberat reteta sau biletul de trimitere, ceea ce inseamna ca retetele si biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul tarii.

„O alta noutate va fi ca in cazul in care medicul de familie nu va reusi sa-si gaseasca un inlocuitor pentru perioada plecarii in vacanta pacientii de pe lista lui se vor putea adresa cabinetelor de medicina din proximitate desemnate de medicul respectiv. Perioada acordata unui medic de familie nou intrat in activitate sau nou venit intr-o localitate pentru a-si forma lista de pacienti va fi extinsa de la sase luni la un an”, este subliniat in comunicatul de presa.

Propunerile aduse de CNAS vin dupa ce, saptamana trecuta, medicii de familie au protestat timp de cateva zile, prin refuzul de a mai elibera retete compensate si trimiteri.

Sursa: MEDIAFAX

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here