Maternitatile, obligate sa asigure parintilor sau tutorelui legal instruire postnatala

Senatul a adoptat un proiect legislativ prin care maternitatile vor fi obligate sa asigure parintilor sau tutorelui legal instruire postnatala cu privire la Sindromul Copilului Scuturat, transportul auto pentru sugari sau schema de vaccinare a acestora. Propunerea legislativa a fost initiata de deputatul PNL Ovidiu Raetchi.

Vezi si Dotarea a 48 de maternitati de stat cu 128 de patuturi noi si 10.450 de lenjerii de pat

„Actualul proiect de lege prevede obligativitatea unei instruiri detaliate in maternitati a parintilor sau tutorilor privind ingrijirea post-natala a copilului. Externarea nou-nascutilor din unitatile spitalicesti se va realiza dupa ce atat parintii sau tutorii nou-nascutilor, cat si medicii responsabili, vor semna o fisa care atesta realizarea instructajului. Acesta va contine, in mod obligatoriu, o explicare a riscurilor grave pe care le implica sindromul copilului scuturat (SBS), o prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari si a măsurilor elementare pentru evitarea sufocarii, o explicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor si a solutiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special, o explicare a situatiilor in care nou-nascutul prezinta febra si a reactiilor corecte in functie de caz, precum si o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viata. Instructajul urmeaza sa fie realizat de un medic sau asistent medical desemnat de conducerea unitatii, individual sau pentru grupuri de maxim 20 de parinti, in functie de programul de externari”, se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.

De asemenea, proiectul prevede ca, pentru o mai buna intelegere a riscurilor medicale post-natale, va fi realizat un video pe care parintii il pot viziona in maternitate sau acasa.

„Ca masura aditionala, va fi realizat si prezentat un material video in maternitati si care poate fi distribuit parintilor sau tutorilor in format electronic. Acesta va cuprinde, in mod obligatoriu, o ilustrare grafica a contextelor care favorizeaza aparitia sindromului copilului scuturat (SBS) si a riscurilor de accident in cazul transportului auto inadecvat”, prevede initiativa deputatului PNL, adoptata tacit de catre Senat.

Cheltuielile pentru personalul care va face instructajul precum si celelalte cheltuieli necesare implementarii acestor masuri in maternitati vor fi asigurate prin bugetul Ministerului Sanatatii, care va fi suplimentat cu sumele necesare.

In favoarea sustinerii proiectului, Raetchi prezinta un raport al INS din 2017, care spune ca ,,in Romania se inregistreaza 7,6 decese la 1.000 de nou-nascuti, fata de o medie europeana de 3,6 si comparativ cu o rata de 3,7 in Franta, 3,3 in Germania sau chiar de 1,7 in Finlanda si 1,6 in Slovenia. Daca ne uitam la numarul de nasteri anuale inregistrate in Romania, vedem ca anual mor in jur de 1.300 de nou-nascuti, unele dintre decese putand fi evitate prin insusirea de catre parinti a unui minim set de cunostinte cu privire la principalele riscuri care pot afecta copiii dupa nastere si in primii doi de ani de viata”.

Senatul a adoptat tacit initiativa, in calitate de prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Citeste si Maternitatile din toata tara, controlate daca respecta procedurile de dezinfectie

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here