Marina Manea, ISMB : Triajul epidemiologic nu se poate face zilnic

Triajul epidemiologic al elevilor din Bucuresti nu se poate realiza zilnic, a explicat Marina Manea, reprezentantul Inspectoratului Scolar Bucuresti, deoarece medicii din scoli lucreaza in mai multe unitati de invatamant. Manea a mai spus ca in trei scoli din Capitala nu exista medic sau asistent medical.

Citeste si: Ce vaccin antigripal pot face copiii si mamele care alapteaza

„Se face triajul in scoli. De la ASSMB (Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti), am primit si ieri (luni, n.r.) o situatie cu privire la cadrele medicale din cabinetele medicale din unitatile de invatamant. Avem 3 unitati de invatamant unde nu exista asistent medical si nici medic. In restul unitatilor de invatamant, exista fie asistent medical, fie medic. Acolo unde exista un medic, programul de lucru al acelui medic in respectiva unitate de invatamant este partial. El lucrand si in alte unitati de invatamant. In asemenea conditii este clar mai mult decat evident si mai mult decat uman ca triajul nu se poate fac zilnic”, a declarat Marina Manea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

Totodata, reprezentantul ISMB a mai spus ca totusi, este posibil ca in unele scoli sa fie efectuat triaj zilnic:„In acele scoli unde este imposibil, triajul trebuie sa se faca macar pe parcursul a doua saptamani de la inceputul epidemiei, desi e impropriu spus, pentru ca nu a fost declarata epidemie. (…) Ce presupune triajul? Fiecare copil petrece in cabinetul medical sau in locul in care este organizat acest triaj epidemiologic, cu medicul, un timp, cand este verificat pentru simptomatologia de gripa si viroze”.

Potrivit sursei citate scolile au raportat absenteismul in mod diferit, unele pe grupe, altele pe cicluri de invatamant. La gradinita a fost inregistrat procentul cel mai ridicat de absenteism.

„Prin urmare, o centralizare exacta a acestei rate de absenteism a fost imposibila. Noi, cel mult, am putut arunca o privire de ansamblu si am constatat ca absentele, cel putin pana in ora 10:00, ieri de dimineata, erau destule. Cauza fiind mai mult decat evidenta in aceasta perioada. La gradinita, procentul este extrem de ridicat. Temerea parintilor, copiii fiind mai mici, este justificata”, a mai spus reprezentantul ISMB.

Pentru ca ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, sa declare stare de epidemie trebuie ca marti, datele Institutului National pentru Sanatate Publica sa arate un numar de cazuri diagnosticate de gripa care sa fie mai mare decat cel estimat.

Sorina Pintea a anuntat deja ca daca va fi declarata epidemie, cursurile nu vor fi suspendate, precizand ca daca numarul de elevi absenti intr-o unitate de invatamant e de 20% aceasta poate fi inchisa.

De la inceputul sezonului, numarul deceselor cauzate de gripa a ajuns la 47. Ultimele cazuri sunt cele ale unor femei, in varsta de 48 si respectiv 64 de ani, ambele din judetul Timis, confirmate cu virus gripal tip A, subtip (H1) pdm09, care au murit luni, 28 ianuarie in timp ce o alta femeie in varsta de 47 de ani din judetul Constanta a murit sambata, 26 ianuarie. Totodata, un bebelus in varsta de 11 luni, din judetul Timis, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1) pdm09, a murit vineri, 25 ianuarie. Cu totii sufereau si de alte boli si nu erau vaccinati antigripal.

Doar in patru cazuri de deces provocat de gripa, victimele nu sufereau si de alte boli, potrivit minstrului Sanatatii, Sorina Pintea.

Sursa: Mediafax

Vezi si: Totul despre imunitatea mamei si a copilului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here