Manualele scolare sunt pline de greseli, motiv pentru care vicepresedinte PNL propune revenirea la vechiul mecanism

Manualele scolare sunt pline de greseli, motiv pentru care vicepresedintele PNL Laurentiu Leoreanu i-a cerut ministrului Valentin Popa sa renunte la aberatia instituirii unui manual unic si a unei edituri unice si sa revina la mecanismul prin care profesorii, parintii si elevii puteau alege dintre mai multe manuale de la mai multe edituri.

Vezi si Senatul a adoptat legea manualelor scolare

„Cu doua saptamani inainte de inceperea noului an scolar, greselile flagrante din manualele de geografie si istorie de clasa a VI-a, realizate de Editura Didactica si Pedagogica, arata ca instituirea unei edituri de stat care sa gestioneze manualele scolare, cate unul pentru fiecare materie de studiu, ca pe vremea lui Ceausescu, a fost una dintre cele mai mari erori ale guvernarii PSD. Nu este vorba doar despre risipa din fonduri publice, in conditiile in care au fost tiparite deja circa 150.000 de exemplare care contin erorile de geografie amplu mediatizate. Problema cea mai mare este aceea ca elevii vor primi informatii gresite, din moment ce manualele nu vor fi retiparite, urmand sa fie remediata doar varianta electronica. Mai mult, nu exista absolut nicio raspundere la nivelul ministerului Educatiei pentru gravele greseli, in conditiile in care acesta a primit aviz stiintific favorabil!, a transmis vicepresedintele PNL Laurentiu Leoreanu intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Acesta a sustinut ca Ministerul Educatiei este incapabil sa gestioneze o editura unica, fiind necesara revenirea la mecanismul in care profesorii puteau alege din mai multe edituri.

„Prin acest esec rasunator, ministerul Educatiei a dovedit ca este incapabil sa gestioneze un asemenea efort, iar actul educational, elevii si profesorii sunt cei care au de suferit de pe urma acestui demers. In plus, cu aceeasi non-salanta iresponsabila, Editura Didactica si Pedagogica “isi exprima increderea ca erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”. Cu alte cuvinte, editura de stat si ministerul nu stiu daca si alte manuale mai contin greseli. Solutia pe care o propune PNL este aceea ca ministrul Valentin Popa sa renunte la aberatia instituirii unui manual unic si a unei edituri unice si sa revina la mecanismul prin care profesorii, parintii si elevii puteau alege dintre mai multe manuale de la mai multe edituri. E un principiu de baza al economiei de piata acela ca prin competitie se asigura calitate, iar educatia nu este o exceptie de la aceasta regula”, a adaugat Leoreanu.

Mai multe greseli au fost depistate in noul manual de Geografie pentru elevii din clasa a VI-a, iar Editura Didactica spune ca le va corecta, insa doar in manualele digitale, exprimandu-si increderea ca acestea “nu sunt recurente”. Asociatia Parintilor condamna erorile si le considera “inadmisible”.

Plenul Senatului a adoptat pe 22 mai, in calitate de for decizional, Legea manualelor scolare cu 75 de voturi “pentru”, 23 „impotriva” si 2 abtineri.

Sursa: Mediafax

Vezi si Legea manualului scolar, declarata neconstitutionala

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here