Programul „Lapte si Corn” se bate cap in cap cu „O masa calda”

Ministrul Educatiei Nationale, Liviu Pop, a declarat, vineri, la Bistrita ca Programul „Lapte si Corn” trebuie regandit, fiind necesara o schimbare a procedurii de achizitie intrucat se intersecteaza cu cea din programul „O masa calda”, astfel ca programele nu functioneaza.

Mii de elevi din intreaga tara nu beneficiaza de lapte si corn la scoala dupa ce in toamna anului trecut au fost schimbate procedurile de achizitie si blocate licitatiile pentru achizitia produselor. Intrebat daca programul trebuie regandit si schimbata procedura de achizitie, ministrul Liviu Pop a raspuns ca acest lucru trebuie sa se intample.

Liviu Pop, ministrul Educatiei

“Programul Lapte si Corn este un program pe care l-am modificat anul trecut printr-un act normativ, initiatorul este Ministerul Agriculturii. Pentru program sunt sunt bani europeni, in jur de 430 milioane. (…) Va pot spune ca ministru al Educatiei ca trebuie sa regandim acest program cu mult mai mult decat am facut-o in prima etapa. Este buna aceasta etapa, functioneaza, dar acest program coroborat cu programul nostru pentru masa calda, se intersecteaza cu procedura de achizitie. Daca nu vom schimba procedura de achizitii, si este obligatia noastra s-o facem ca stat, vom avea aceasta problema in toate domeniile de activitate. Stiu ca sunt probleme in tara, ca nu peste tot au reusit sa aduca programul Laptele si Cornul (…) In perioada urmatoare putem sa clarificam acest aspect – cine si cum trebuie sa faca licitatia, achizitia si toate celelalte” a spus ministrul Educatiei, Liviu Pop.

Citeste si: Mere pentru elevii din clasele I-VIII, in loc de lapte si corn

In Bistrita-Nasaud, dar si in alte judete, zeci de mii de elevi nu primesc lapte, corn si mere la scoala deoarece autoritatile nu finalizat procedurile de achizitie, asteptand un ordin comun al Ministerul Agriculturii si al Agentiei Nationale de Achizitii Publice pentru stabilirea documentatiilor standardizate de atribuire a contractelor pentru aceste produse, ordin pe care cele doua institutii ar fi trebuit sa il dea inca din luna octombrie a anului trecut.

Conform ministrului Educatiei si la nivelul Programului „O masa calda” au existat numeroase probleme, iar anul trecut din cele 50 de scoli prinse in program, doar 20 au reusit sa finalizeze achizitiile pentru aceste produse.

“Noi am introdus anul trecut masa calda pentru copii in 50 de unitati scolare si anul acesta continua programul, dar nu am reusit sa-l implementam decat in 20 pentru ca s-au blocat in achizitii, achizitiile publice nu stiu ca anul scolar incepe in 15 septembrie si ca se termina in 15 iunie, si atunci mecanismele ar trebui sa fie mult mai usoare si asta este rolul nostru al tuturor, sa-l imbunatatim.

O sa vorbesc cu ministrul Daia (ministrul Agriculturii, Petre Daia – n.r.) sa vad care este motivul pentru care intarzie acest ordin”, a mai spus Liviu Pop.

Ministerul Educatiei vrea ca in urmatorii 3 ani programul Lapte si Cornul sa fie inlocuit pentru 700.000 de elevi cu o masa calda.

Sursa: MEDIAFAX

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here