La 6 ani a câștigat locul 1 la Campionatele Naționale de Șah pentru Copii și Juniori Blitz 2022

Amalia Fetcu (arhivă personală)

O cheamă Amalia Fetcu, are 6 ani și a câștigat de curând locul 1 la Campionatele Naționale de Șah pentru Copii și Juniori, Blitz 2022, la categoria celor de 8 ani. Este remarcabil și faptul că a câștigat proba de Blitz cu 9 din 9 puncte posibile (niciun alt copil, la nicio categorie de vârstă sau probă nu a reușit 9 din 9). 

Deși este mică, este ambițioasă și are o voință de fier atunci când își propune ceva, iar noi suntem convinși că o să tot auzim despre reușitele ei.

Amalia Fetcu, locul 1, Blitz 2022

De unde are această pasiune pentru șah?

De la vârsta de un an și jumătate Amalia rezolvă puzzle-uri complicate, fără să vadă modelul de pe cutie, avansând încet către dezlegarea diagramelor de șah.

Pasiunea pentru șah a descoperit-o în mai multe etape. Inițial juca cu mine, dar jucam doar pe luat piese, inclusiv regele era capturat. Am jucat până a învățat să mute piesele.” povestește tatăl Amaliei.

Pe când avea 5 ani și jumătate părinții s-au gândit să o înscrie la un club unde să învețe să joace șah, dar nu i-a plăcut profesoara și a renunțat. ”În orice a făcut sau a încercat să facă dacă nu a existat acea chimie între profesor și elev, nu a interesat-o și a renunțat” a explicat tatăl șahistei.

Câteva luni mai târziu le-a spus din senin părinților că dorește să facă șah și chiar dacă inițial, din cauza experienței anterioare, părinții nu au luat prea în serios dorința copilei, Amalia a tot insistat până când mama a înscris-o la clubul ”Bufnița din tei” de lângă casă, acolo unde l-a cunoscut pe Mițaru Dan, maestru FIDE și antrenor de șah.

După doar câteva ședințe antrenorul a văzut potențialul fetei și le-a propus părinților să o antreneze pentru performanță. Fiind încă pandemie, primele antrenamente s-au desfășurat online, iar din septembrie 2021 Amalia a putut să se bucure de antrenamente adevărate, față în față.

Partea fascinantă este că după doar două săptămâni de antrenamente a intrat în lumea concursurilor și a turneelor de șah, iar rezultatele au început să vină imediat.

”Este un copil cu voință, multă voință”

”Este un copil cu voință, multă voință” spune tatăl Amaliei, amintindu-și ce lecție frumoasă le-a oferit micuța șahistă la o partidă din cadrul Cupei Phoenicia din Mamaia. ”La acea partidă, pozițional pe tablă stătea prost, avea piese în minus, era ca și pierdută. Antrenorul a intrat la partidă și i-a spus că dacă simte, poate să renunțe, la fel i-a sugerat și arbitrul, că nu mai avea sens să joace. Amalia a luat o pauză și a cerut să meargă la toaletă, deoarece juca de mai bine de o oră. A plâns tot drumul spre toaletă, alături de mama ei, care văzând-o că este dezamăgită i-a spus să renunțe și gata. Între timp, totii copii terminasera partidele si au plecat la camerele de hotel. Atunci când a revenit de la toaletă, i-am spus și eu să cedeze, iar ea a început din nou să plângă. A intrat plângând în sala de joc, iar după câteva minute a ieșit învingătoare de acolo. Și-a păcălit adversarul cu o mutare, a recuperat poziția și l-a bătut. A fost o lecție pentru noi, toți. Am cedat prea ușor, dar ea nu s-a luat dupa niciunul dintre noi și a mers mai departe”.

Copila se antrenează aproape în fiecare zi câte două ore cu antrenorul, la care se adaugă și munca individuală, acasă, cu părinții. Face matematică mentală, lucru care o ajută în dezvoltarea memoriei și care îi oferă un atu la jocul de șah, reușind să mute piesele în minte, fără să le vadă pe tablă.

Și nu doar șahul o încântă! Amaliei îi place să se plimbe cu bicicleta și trotineta, îi plac desenele animate, să deseneze și să coloreze, și participă și la dansuri populare, la Școala de dans și muzică Bucuria. Iubește pisicile, în special pe Alma, pisica ei cu urechi de liliac.

Amalia Fetcu, alături de maestrul armean Rafael Vaganian

Iată câteva dintre reușitele Amaliei Fetcu până în prezent:

  • Trofeul Micul Umanist – 29.05.2021 – categoria 6-14 ani – 46 participanți, câștigă locul I la fete și loc 4 la categoria de vârstă 6-8 ani;
  • NĂVODARI OPEN – EDIȚIA I – 6 iunie 2021, categoria 6-10 ani, 48 participanți, câstigă două partide; Festivalul Internațional de șah clasic “Al Dahra” Braila – 5-8 August categoria 6-8 ani – 26 participanti, locul I la fete categoria 6-8 ani;
  • CUPA PHOENICIA HOTELS – U06 – U08 MAMAIA, august 2021, locul II la fete,
  • CUPA DE TOAMNĂ U6 -U10, septembrie 2021, Poiana Țapului, locul I la fete; Cupa Satori Art Slobozia – U08, ediția a XI-a, 12-14 noiembrie 2021, Amara, 34 participanți – locul II la fete,
  • CUPA 1 DECEMBRIE 27-30 Noimebrie, Poiana Țapului U06 – U 10, locul II la fete;
  • Iarna Șahistă Ploieșteană – decembrie 2021categoria 6-14 ani, 40 participanți, Ploiești – locul II la fete;
  • Iar ultima reușită de care este foarte bucuroasă este locul 1 la Campionatele Naționale de Șah pentru Copii și Juniori Blitz 2022, cea mai mare competiție națională dedicată copiilor și juniorilor, care s-a desfășurat în perioada 10-20 aprilie 2022 la Eforie Nord și la care au participat peste 400 de copii talentați.

La ce alte competiții urmează să participe Amalia? La Turneul Național pe echipe de la începutul lunii iulie 2022, la Turneul European din Grecia, în perioada 19-23 iulie 2022 la șah rapid și Blitz, cât și la Turneul Mondial de șah clasic din septembrie, din Georgia.

Îți ținem pumnii strânși, Amalia!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here