Intr-o comuna din judetul Alba se va construi un bazin de inot didactic

Un bazin de inot didactic, care se aseamana cu unul olimpic, insa este mai mic, va fi construit in comuna Garbova din judetul Alba, locuita odinioara de sasi, Compania Nationala de Investitii (CNI) aproband in premiera un asemenea proiect in mediul rural, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vezi si Care este frecventa la bazinul de inot recomandata pentru copii

Primarul din Garbova, Ioan Nedela, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca a cerut bani de la CNI pentru o asemenea investitie pentru ca in comuna sunt foarte multi copii, in jur de 260, dar si pentru ca aici, pana acum trei ani, functiona un strand construit in anul 1965.

”In 9 septembrie s-a aprobat investitia. Sunt multi copii, dar nu acesta este singurul motiv pentru care am facut demersurile. La noi in comuna functiona un strand cu apa care venea din lac, iar lacul era alimentat de apa din rau. Ca pe vremea aceea (n.r. perioada postdecembrista), nu erau atatea avize si autorizatii. Si mergeau copiii si se scaldau acolo”, a spus primarul.

Constructia va fi realizata dupa un proiect tip si se adreseaza uzului didactic, cu posibila utilizare publica in perioada de timp din afara orarului scolii din localitate si nu se adreseaza activitatilor competitionale.

Valoarea toata a investitiei este estimata la 5 milioane de lei, iar primarul Nedela mizeaza ca va atrage si iubitori de inot din comunele din imprejurimi.

Bazinul va fi acoperit, va avea o adancime variabila intre 1,20 si 1,80 m si o dimensiune de 25X12,5 metri. Este prevazut cu 5 culoare de 2,5 m latime si cu blocstarturi la capatul de 1,80 metri adancime in conformitate cu normele europene.

Elevii care vor folosi bazinul vor avea acces la doua vestiare, prevazute cu dotari moderne, dusuri si grupuri sanitare, iar profesorii vor avea propriul vestiar.

Citeste si Înot și performanță pentru copii

Totodata, in cladirea care adaposteste bazinul de inot se regaseste si un cabinet de prim ajutor. Capacitatea bazinului este de 65 de persoane, constructia fiind proiectata pentru a fi utilizata simultan de doua clase de elevi, impreuna cu profesori si personalul de intretinere.

CNI a aprobat pentru prima data o astfel de investitie in mediul rural. Bazinul didactic se aseamana cu unul olimpic, insa este mult mai mic.

In vecinatatea zonei in care se va construi bazinul se afla lacul, o sala de sport si un teren de fotbal sintetic.

Comuna Garbova era locuita odinioara de sasi, fiind una dintre putinele din Alba in care numarul locuitorilor este in crestere. Aici locuiesc 2.100 de persoane, intre care mai sunt si cateva familii de sasi.

Comuna este cunoscuta pentru Cetatea Greavilor, constituita in a doua jumatate a secolului al XIII-lea de sasii chemati aici de regele Ungariei, Geza I (1141-1161), pentru a apara granitele voievodatului.
In Cetatea Gravilor se afla ”Tunul Slaninilor”, care poarta aceasta denumire dupa ce sute de ani a fost locul comun de depozitare a preparatelor traditionale de porc, cand nu existau frigidere. De dragul pastrarii traditiei, sasii care au ramas isi depoziteaza si acum slaninile in turn.

Vezi si Cand este indicat sa ne aducem copiii la prima lectie de inot

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here