In ultimul an, peste 5.000 de copii au disparut de acasa

In ultimul an (30 aprilie 2018 – 20 mai 2019), peste 5000 de copii au disparut de acasa, dintre care 151 cu varste pana la 10 ani, 1.410 cu varsta cuprinsa intre 10-14 ani si 3.517 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Directia de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Politie. Organizatia Salvati Copiii trage un semnal de alarma asupra proportiilor unui fenomen cu implicatii grave si pe termen lung.

Citeste si A fost gasit un copil de 2 ani si 8 luni

In aceeasi perioada de timp, potrivit aceleiasi surse, 5.072 de minori au fost gasiti, dintre care:

  • 158 cu varste pana la 10 ani;
  • 1.395 cu varsta cuprinsa intre 10-14 ani;
  • 3.519 mai mari de 14 ani.

Cele mai multe disparitii au fost inregistrate la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti (sectoarele 1-6), I.P.J. Constanta si I.P.J. Neamt, arata datele centralizate.

In 95% din cazuri este vorba de plecari voluntare, cele mai multe disparitii fiind inregistrate in randul adolescentilor. Copiii pleaca intentionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioada nedeterminata.

„Tot mai multi copii traiesc situatii de viata in care fuga de acasa pare sa fie cea mai buna solutie. Au nevoie de sprijinul nostru imediat si consistent pentru a realiza ca este o falsa solutie, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atentie deosebita trebuie acordata copiilor din centrele de ocrotire si copiilor lipsiti de protectie parentala, urmare a fenomenului migratiei economice. Fuga reprezinta in viziunea lor o solutie pentru toate problemele cu care se confrunta, fara sa realizeze ca, dincolo de usa casei sau a insituttiei de protectie sunt adesea provocari mai mari, greu de gestionat. Aceste situatii cu care ne confruntam trebuie abordate urgent prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotriva copiilor si adultilor care ii au in grija”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Datele furnizate de Federatia Europeana pentru Copilul Disparut si Exploatat Sexual (Missing Children Europe), centralizate la nivel european, arata contextele dramatice in care ajung copiii disparuti:

  • 58% sunt victime ale unei forme de abuz sau exploatare;
  • 19% sunt rapiti in contextul proceselor de stabilire a custodiei parentale (numai 16% din procedurile de rapire ale parintilor au fost solutionate prin mediere, in ciuda beneficiilor sale cunoscute pentru bunastarea parintilor si a copiilor);
  • 17% din cazurile de copii disparuti in Europa au caracter transfrontalier;
  • in 20% din cazuri, apelurile din presa si sistemele de alerta pentru copii au jucat un rol important in gasirea copiilor disparuti;
  • dormitul pe strada, cersitul si prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim, pe care copiii fugari le au la indemana pentru a supravietui.

Fuga de acasa este o capcana, nu un refugiu!

De Ziua Internationala a Copiilor Disparuti, care este marcata in 25 mai, Salvati Copiii Romania a atras atentia asupra situatiilor de risc in care pot ajunge copiii care pleaca de acasa sau din centrele de ocrotire.

In acest sens, organizatia realizeaza regulat intalniri cu consilierii scolari pentru identificarea copiilor si a familiilor aflate in situatii de risc si acordarea ajutorului necesar prin includerea lor in cadrul programelor de consiliere, suport educational, activitati de timp liber, furnizate in cadrul Centrelor de Consiliere pentru Parinti, Centrelor Educationale si centrelor Crestem Impreuna (pentru copii ai caror parinti muncesc in strainatate).

Mesajul „Fuga de acasa este o capcana, nu un refugiu!” este unul esential si echipele de voluntari si specialisti ale Salvati Copiii au desfasurat activitati educationale cu peste 1.500 de elevi, din Bucuresti si alte 11 judete ale tarii, pentru a-i avertiza asupra situatiilor de risc in care copiii si adolescentii lipsiti de sprijin pot lua decizii cu impact negativ major asupra sigurantei si vietii lor.

In incercarea de a atrage atentia asupra numarului mare de disparitii voluntare in randul copiilor si adolescentilor, Salvati Copiii Romania a organizat o campanie de informare si sensibilizare a elevilor si cadrelor didactice, marcand astfel in Romania Ziua Internationala a Copiilor Disparuti.

Vezi si Salvati Copiii despre fenomenul mamelor minore sau al copiilor cu copii

Ce e bine de stiut:

Principalele motive si factorii de risc care ii determina pe copii sa isi paraseasca familia sau centrele de ocrotire sunt:

  • neglijarea si lipsa de supraveghere din partea adultilor responsabili;
  • conflictele repetate din familie, abuzurile asupra copiilor, fizice si/sau emotionale
  • lasarea copiilor in grija bunicilor sau a altor rude, odata cu plecarea apartinatorilor legali la munca in strainatate;
  • blocaje in comunicarea cu parintii, cu precadere in situatii dificile;
  • abandonul scolar si influenta/presiunea anturajului;
  • consumul de alcool si substante halucinogene;
  • situatia economica precara a familiei.

Citeste si Ziua Internationala a Copiilor Disparuti, marcata la libraria Humanitas Cismigiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here