In Romania anual, peste 2.000 de femei mor de cancer de col uterin

Incidenta cancerului de col atinge cote alarmante in Romania. Peste 2.000 de femei mor anual de cancer de col uterin. Seful Clinicii de Obstetrica- Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti, prof.dr. Radu Vladareanu a declarat ca acest tip de cancer este fatal atunci cand este descoperit tardiv.

Citeste si Cancerele ginecologice, frecvente in randul romancelor

„Este un cancer ingrozitor, cu finalitate absoluta spre mortalitate, descoperit in stadii tardive. Sunt peste 2.000 de femei care, an de an, in Romania mor de cancer de col”, a mai spus Radu Vladareanu.

Doctorul a precizat ca, in scopul preventiei, esentiala inainte de toate este vaccinarea si testarea HPV. Tot el a spus si ca cea mai mare incidenta a cancerului de col se inregistreaza in randul femeilor care nu si-au facut testarea in ultimii ani.

 „Avem in prezent vaccinarea ca metoda de preventie si testarea HPV, poate mai mult decat Papa Nicolau care ramane o metoda cu rata de sensibilitate destul de scazuta. (..) Cele care vin cu cancer de col sunt femei care nu-si fac testarea in ultimii ani. Cand avem aceasta testare facuta anual, bianual, la trei ani, tot e ceva si diferenta este mare, la fel si sansa la viata”, a declarat dr. Radu Vladareanu.

Seful Clinicii de Obstetrica- Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta Elias a declarat in acelasi context ca vaccinul folosit in prevenirea cancerului de col este prea putin folosit, iar asta in mod paradoxal deoarece este singurul tip de cancer care beneficiaza de un vaccin in acest sens.

„Ceea ce nu avem la celelalte cancere, avem la cancerul de col: un vaccin. Din pacate nu il folosim sau cel putin noi, in aceasta zona a lumii, nu il folosim cat ar trebui. Ar fi remarcabil sa avem vaccin impotriva celorlalte cancere cu care se confrunta omenirea, dar nu le avem, avem doar pentru cancerul de col. Cu toate astea, nu il folosim cat ar trebui, ceea ce e greu de perceput pentru cineva care intelege aceasta patologie, si mai ales, pentru cineva care stie cum arata una din femeile cu cancer avansat de col”, a declarat Radu Vladareanu.

El a precizat ca semnalele legate de constientizarea pericolului in randul populatiei sunt bune la nivel national, insa numarul deceselor, precum si incidenta cazurilor cancerelor de col inregistrate raman in continuare mari.

Vezi si Opt autospeciale pentru programul de screening al cancerului de col uterin

„Lumea incepe sa inteleaga necesitatea vaccinarii HPV ca modalitate de preventie a cancerului de col, intr-o tara in care care se afla pe un loc fruntas in ceea ce priveste incidenta cancerului de col, dar si a mortalitatii cauzate de cancerul de col. (..) Primele care vin sa faca vaccinare fetelor sunt femeile care au trecut printr-o astfel de experienta si au scapat”, a mai spus medicul.

Seful Clinicii de Obstetrica- Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta Elias a concluzionat spunand ca in acest moment, la nivel global, multe tari au facut un scop din a eradica cancerul de col uterin.

„Sunt tari care abia asteapta sa anunte eradicarea cancerului de col, prima se pare ca va fi Australia, se apropie cu pasi repezi Canada, pentru acelasi deziderat, dar si Marea Britanie”, a declarat medicul.

Citeste si Campanie de informare privind prevenirea cancerului de col uterin

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here