Greseli in manualele de matematica si romana

Mai multe greseli au fost depistate in manualele de matematica si romana. In cel de Limba Romana pentru elevii din clasa a VI-a, dar si in cel de Matematica si Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a s-au gasit greseli. MEN sustine ca initial cel din urma manuscris avea mai multe erori, care au fost corectate de redactori.

Vezi si MEN, dupa greselile din manualele de biologie: A fost constituita o comisie pentru a stabili vinovatii

In manualul de Matematica si Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a, scris de autorii Tudora Pitila si Cleopatra Mihailescu, la pagina 25 este o greseala. Initial, informatia este scrisa corect, insa cand propozitia este reluata, aceasta este gresita: “Citim: 12 este mai mare decat 16”.

Ministerul Educatiei Nationale a transmis, pentru MEDIAFAX, ca initial manuscrisul avea mai multe greseli care au fost corectate de redactor.

“In acest manuscris, au fost corectate mai multe greseli, aceasta eroare fiind remediata initial de catre redactor, insa in amplul proces de inserare a corecturilor in manual de catre tehnoredactor, aceasta se pare ca a fost omisa. Atat in manuscrisele aferente clasei I, cat si in cele pentru clasa a II-a au fost sesizate si corectate numeroase erori. Specificam ca varianta electronica a manualului de Matematica si Explorarea Mediului – clasa I a fost deja corectata si postata pe platforma manuale.edu.ro”, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Educatiei Nationale, citand din raspunsurile Editurii Didactice si Pedagogice.

Reprezentantii Asociatiei Parintilor sustin ca Editura Didactica si Pedagogica trebuie sa-si asume greseala, chiar daca este una minora.

Afla detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

“Este o greseala pe care Editura Didactica si Pedagogica trebuie sa si-o asume. Este una minora, practic vorbim de o singura greseala la nivel de manual, dar pe care trebuie sa si-o asume si sa faca astfel incat sa nu apara astfel de greseli. (…) Chiar daca putem discuta despre timpul limita pe care l-au avut ca sa elaboreze aceste manuale, totusi nu putem vorbi despre astfel de greseli”, a declarat, pentru MEDIAFAX, presedintele Asociatiei Parintilor, Iulian Cristache.

Totodata, Cristache mai precizeaza ca greseala putea fi evitata pentru ca manuscrisele sunt verificate de mai multe ori.

“Nu vreau sa vorbesc despre un complot pentru ca acolo m-ar duce gandul in prima faza, avand in vedere ca sunt patru sau cinci filtre pana la tehnoredactarea acestui manual, iar greselile sunt elementare. Nu pot sa cred ca cineva nu stie ca 12 este mai mic decat 16”, a mai adaugat Iulian Cristache.

De asemenea, au fost depistate mai multe greseli de punctuatie si dezacorduri si in manualul de Limba Romana pentru elevii din clasa a VI-a. De exemplu, intr-un text nu se face acordul intre subiect si predicat. Astfel, propozitia este: “Castelul medieval aveau”.

Totodata, se observa o incoerenta la denumirea operelor literare, care sunt scrise intre ghilimele, iar ulterior cu text italic.

Mai multe greseli au fost descoperite, luna trecuta, in manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, iar Editura Didactica si Pedagogica a anuntat ca va retipari cartile. De asemenea, au fost depistate si greseli in manualul de Biologie, la fel pentru elevii din clasa a VI-a, iar MEN a anuntat ca va trimite o erata in scoli.

Vezi si Directorul Editurii Pedagogice ii va actiona in judecata pe autorii manualului de Geografie

In prezent, Ministerul Educatiei Nationale a format o comisie care verifica manualele elaborate pentru anul scolar 2018-2019, iar concluziile vor fi anuntate la incheierea procesului de control.

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here